Op woensdag 17 april is het zover: het derde GroentenFruit Huis congres. De plek om andere vakgenoten te ontmoeten tijdens een inspirerende dag met een interessant plenair programma en een ruime keuze uit verschillende workshops. Je bepaalt dus zelf hoe deze dag eruit ziet.

Workshop ronde 1

Gezondheid: Mogelijkheden om voedselverspilling te verminderen

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling & Instock
Minder voedsel verspillen levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling zal ons in deze workshop meenemen in de oplossingen die er zijn om voedselverspilling te verminderen. Daarnaast zullen een paar bedrijven in de praktijk laten zien hoe zij omgaan met dit onderwerp.

Markt & economie: Aanduidingen en nieuwe EU wetgeving die 1-1-2025 ingaat

Karen Spruijt, KCB
In de Europese handelsnormen zijn aanduidingsverplichtingen vastgesteld. Tijdens het GFH Congres van 2023 zijn deze voorschriften met de bedrijven doorgenomen. Het is soms puzzelen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen producten met een specifieke handelsnorm en producten die vallen onder de algemene handelsnorm. Een aanduiding moet, afhankelijk van het product en type verpakking, verschillende elementen bevatten, zoals land van oorsprong, klasse, sortering, etc. Ook op begeleidende documenten bij zendingen van groenten en fruit moeten bepaalde elementen worden vermeld. In 2023 zijn de handelsnormen herzien en zijn twee nieuwe verordeningen gepubliceerd. De nieuwe verordeningen gaan 1-1-2025 in! Wat zijn de wijzigingen? Tijdens deze workshop maken zij aan de hand van praktische voorbeelden een vertaalslag naar de wettelijke voorschriften en geven zij aan wat er per 1-1-2025 wijzigt.

Sociaal: Het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid

Pieternel Groeneveld, ProRail
We kunnen er niet meer omheen: in de media wordt volop geschreven over grensoverschrijdend gedrag, een onveilig werkklimaat en mensen die te lang hun mond houden op de werkvloer. Op de momenten dat je zou willen dat ze zich zouden uitspreken, voelden zij zich niet veilig genoeg. Er was sprake van een psychologisch onveilige werkomgeving. Volgens diverse onderzoeken is psychologische veiligheid het fundament van een lerende organisatie en draagt naast leren ook bij aan innovatie en prestatie binnen een organisatie. Een ‘call for action’ om een stimulerende en veilige leeromgeving te creëren voor iedereen die leidinggeeft en/of met groepen/teams werkt.

Het probleem is dat psychologische veiligheid niet met het blote oog zichtbaar is. Wat wel zichtbaar is, zijn gedragingen van een groep of team, dat zich psychologisch (on)veilig voelt. Maar hoe kan je deze gedragingen herkennen? En welke handvatten zijn er, om morgen al aan de slag te gaan met het stimuleren van een psychologisch veilige werkomgeving?

Voedselveiligheid: Next Fruit 4.0, inkijkje in fruitteelt van de toekomst

Peter Frans de Jong, WUR
Een crisis zet je bedrijfsvoering op de kop of luidt zelfs het einde van het bedrijf in. We weten het wel, je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Zeker omdat we werken met verse eetwaar en bij mensenwerk een fout zo maar is gemaakt. Als er al een draaiboek is, ligt het vaak onder in de la. Of kennis van de crisisaanpak verliet nou net met die ene medewerker het bedrijf. In deze workshop praktische tips ter voorbereiding op de dag die gaat komen.