GroentenFruit Huis

De Nederlandse groente- en fruitsector

Wereldspeler in groenten en fruit...

Met een totale omzet van ongeveer € 18 miljard (handelswaarde) is Nederland groot in productie, import en export van groenten en fruit. Leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer tachtig procent van deze omzet. 

De sector is één van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse economie en vervult een deel van de wereldwijde behoefte aan gezonde voeding voor miljoenen mensen. Nederlandse handelaren in groenten en fruit kennen overal de weg naar eerste klas producten van Nederlandse bodem, uit Nederlandse kassen of waar dan ook in de wereld. Hierbij geldt: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als noodzakelijk.

Als sector streven we naar naadloze, transparante, duurzame en veilige ketens waarbij kan worden getraceerd tot de bron. We maken gebruik van nieuwe technologieën en ketenstandaarden. Dankzij onze kennis en innovatief vakmanschap is de groente- en fruitsector de afgelopen decennia sterk gegroeid. Daar plukken we met elkaar de vruchten van.

Factsheets GroentenFruit Huis

Groenten en fruit staan meer dan ooit in de spotlights. Hoeveel wordt er in Nederland geteeld en ingevoerd, wat is de rol van Nederland op de belangrijkste afzetmarkten en wat zijn actuele ontwikkelingen qua consumptie? Vanuit Nederlands perspectief stelt GroentenFruit Huis product factsheets samen waarbij wordt ingezoomd op de productie, handel en consumptie. Het gaat hierbij om een combinatie van producten van Nederlandse bodem en producten van overzee waar Nederland een prominente handelsrol in speelt.

Factsheet groenten en fruit in beeld - Jaarcijfers 2021

Nederland was in 2021 toonaangevend in de handel van verse groenten en fruit ondanks hoge transportkosten, een tekort aan zeecontainers, Brexit en lockdowns. De verkoop van verse groenten en fruit aan het buitenland steeg naar €13,1 miljard (+1%). De exportwaarde van vers fruit viel even hoog uit als in 2020, terwijl die van verse groenten met 2 procent toenam. Bekijk de volledige factsheet 'Groenten en fruit in beeld' van GroentenFruit Huis hier. 

Factsheet tomaat in beeld (2020)

Tomaat is in Europa de meest geconsumeerde groente waarbij Nederland een belangrijke rol speelt als leverancier. Op een kleine 1.900 hectare wordt in Nederland tomaten geteeld, waarvan 60 procent onder het keurmerk On the way to PlanetProof en 2 procent biologisch. De factsheet 'Tomaat in beeld' van GroentenFruit Huis toont de feiten wat betreft productie, afzet, rol van Nederland en consumptie. 

Factsheet avocado in beeld (2020)

Nederland is de toegangspoort van Europa voor avocado's die in populariteit sterk zijn gestegen. In de periode van 2015 tot en met 2020 is de Nederlandse import meer dan verdubbeld. Met een bedrag van ruim €1 miljard op jaarbasis is avocado in Nederland het belangrijkste importproduct binnen groenten en fruit. De 'Factsheet avocado in beeld' van GroentenFruit Huis toont de feiten wat betreft import, export, rol van Nederland en consumptie.

Factsheet paprika in beeld (2021) 

Paprika heeft in de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Zowel qua teelt als consumptie in Nederland. De Nederlandse productie steeg in 2021 naar een record van 440 miljoen kilo. In de afgelopen vijf jaar is de Nederlander een kwart meer paprika's gaan kopen. De 'Factsheet paprika in beeld' van GroentenFruit Huis toont de feiten wat betreft import, export, rol van Nederland en consumptie.

Factsheet komkommer in beeld (2022) 

In veel Europese landen behoort komkommer tot de top-3 meest geconsumeerde groenten. Nederland is een belangrijke leverancier van komkommers in Europa. Van de totale Nederlandse afzet (inclusief doorvoer) wordt zo'n 47 procent verkocht aan buurland Duitsland, 15 procent blijft in eigen land en 14 procent gaat naar het Verenigd Koninkrijk. De 'Factsheet komkommer in beeld' van GroentenFruit Huis toont de belangrijkste cijfers.

Factsheet blauwe bes in beeld (2023) 

In de afgelopen vijf jaar is de consumptie van blauwe bessen in Nederland verdubbeld. Nederland speelt een hoofdrol in de internationale handel van blauwe bessen. De import verdriedubbelde in de afgelopen vijf jaar. De top-3 herkomstlanden zijn Peru, Chili en Zuid-Afrika. Dit en meer is te lezen in de 'Factsheet blauwe bes in beeld' van GroentenFruit Huis. 


Floriade Expo 2022
Floriade Expo 2022

Vanaf 14 april 2022 is Almere een...

FRUITVOORUIT.NL
FRUITVOORUIT.NL

Fruittelers zorgen voor een gezond product en...