De Sector

Met een totale omzet van ruim € 18 miljard (omzetwaarde) is Nederland groot in productie, import en export van groenten en fruit. Leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer tachtig procent van deze omzet.

De sector is één van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse economie en vervult een deel van de wereldwijde behoefte aan gezonde voeding voor miljoenen mensen. Nederlandse handelaren in groenten en fruit kennen overal de weg naar producten van Nederlandse bodem of waar dan ook in de wereld. Hierbij geldt: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als noodzakelijk.

Factsheets GroentenFruit Huis

Groenten en fruit staan meer dan ooit in de spotlights. Hoeveel wordt er in Nederland geteeld en ingevoerd, wat is de rol van Nederland op de belangrijkste afzetmarkten en wat zijn actuele ontwikkelingen qua consumptie? Vanuit Nederlands perspectief stelt GroentenFruit Huis product factsheets samen waarbij wordt ingezoomd op de productie, handel en consumptie. Het gaat hierbij om een combinatie van producten van Nederlandse bodem en producten van overzee waar Nederland een prominente handelsrol in speelt.

Factsheet groenten en fruit in beeld - Jaarcijfers 2022

Het jaar 2022 was voor de Nederlandse groente- en fruithandel bijzonder uitdagend. Desondanks nam in 2022 de exportwaarde van groenten en fruit met twee procent toe en steeg naar een totale waarde van €13,6 miljard. Waarbij de exportwaarde van verse groenten met vier procent steeg, nam de exportwaarde van vers fruit maar met één procent toe. Bekijk de volledige factsheet 'Groenten en fruit in beeld' van GroentenFruit Huis hier.

Product factsheets

Marktinformatie cruciaal

Wat zijn de gevolgen van de hoge inflatie op het koopgedrag van de consument met betrekking tot groenten en fruit? In welke mate verschuiven de mondiale handelsstromen en wat is de rol van Nederland daarbij? Meer dan ooit is er behoefte aan marktinformatie. Een belangrijke taak van GroentenFruit Huis is kennis vergaren en overbrengen naar de leden. Met statistische informatie over groenten en fruit kunnen leden van GroentenFruit Huis hun marktpositie verbeteren. GroentenFruit Huis koopt marktinformatie bij diverse bureaus zoals GfK, Kantar, IRI, Foodstep, Nielsen, IGD en AMI. Deze informatie wordt geanalyseerd en verwerkt in het dashboard groenten en fruit. Het koppelen van data leidt tot betere inzichten. Met marktinformatie zijn beslissingen beter te onderbouwen en bent u een goede gesprekspartner voor de afnemer. Alle informatie vindt u op het ledendashboard van GroentenFruit Huis (alleen voor leden). Doe uw voordeel met de beschikbare informatie!