GroentenFruit Huis

De sector

Wereldspeler in groenten en fruit...

Als klein land is Nederland groot in de productie en handel in groenten en fruit van Nederlandse bodem, uit Nederlandse kassen of waar dan ook in de wereld. De Nederlandse handelaren in groenten en fruit kennen overal in de wereld de weg naar eerste klas producten. Als sector gaan we ook voor eerlijke arbeidsomstandigheden en streven we naar een zo laag mogelijke impact van productie en transport op de omgeving. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën proberen we onze keten efficiënt in te richten en te verduurzamen.

De Nederlandse groente- en fruitsector vervult een wereldwijde behoefte aan gezonde voeding voor miljoenen mensen. Dankzij onze kennis en innovatief vakmanschap zijn de productie, import en export van groenten en fruit de afgelopen decennia sterk gegroeid. De groente- en fruitsector is inmiddels één van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse economie. De totale omzet van de groente- en fruitsector in Nederland bedraagt ongeveer € 18 miljard (handelswaarde). Leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer tachtig procent van deze omzet. 

 Goed voor jou, goed voor de samenleving

Groenten en fruit dragen bij aan een sterke economie en zijn goed voor mens en maatschappij. Groenten en fruit zijn gezond en duurzaam. Het eten van voldoende groenten en fruit kan de maatschappij jaarlijks een belangrijke besparing opleveren in kosten voor gezondheidszorg. Consultants van Bureau Berenschot berekende op basis van gegevens van onafhankelijke partijen als RIVM, CBS, Eurostat en Wageningen Economic Research, dat als we in Noordwest-Europa de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit zouden eten, dit werkgelegenheid biedt aan 120.000 extra personen, het productie-oppervlak met 160.000 ha zou moeten worden uitgebreid en de sector ruim zeven miljard extra aan handelswaarde zou kunnen realiseren.

De ruim 350 leden die zijn aangesloten bij GroentenFruit Huis, zorgen dagelijks voor de beschikbaarheid van gezonde en duurzame voeding waarbij het afzetgebied zich in hoofdzaak uitstrekt over Europa, maar ook ver daarbuiten.