Terug naar Duurzaamheid
CSRD

In januari 2023 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking getreden. De CSRD maakt rapportage op duurzaamheid verplicht voor ondernemingen. In het kader van de European Green Deal is de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) gevraagd om toekomstige Europese non-financiële rapportagestandaarden op te stellen ter vervanging van de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD). EFRAG heeft zodoende de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) ontwikkeld en gepubliceerd in november 2022, op basis waarvan de Europese Commissie op 31 juli 2023 de eerste set ESRS heeft aangenomen. Het doel van de ESRS is om de duurzaamheidsverslagen kwalitatief vergelijkbaar te maken met financiële rapportage. Daarom zal een accountant ook assurance moeten geven bij de duurzaamheidsverslagen.

2. Wat is het doel van de CSRD?

Dankzij de standaarden worden rapportages over duurzaamheidsrisico's en de impact van ondernemingen op mens en milieu vergelijkbaar, openbaar en betrouwbaar. Op die manier zullen investeerders en andere stakeholders beter ingelichte keuzes kunnen maken over volgende investeringen, omdat de financiële risico's en mogelijkheden beter in kaart zullen worden gebracht.

3. Welke bedrijven moeten voldoen aan de CRSD?

De CSRD wordt gefaseerd ingevoerd; in 2025 zullen grote bedrijven die momenteel onder de NFRD vallen moeten rapporteren over kalenderjaar 2024. In 2026 zullen grote bedrijven gaan rapporteren over kalenderjaar 2025. Om als groot bedrijf te worden beschouwd, dient een bedrijf aan twee van de volgende drie voorwaarden te voldoen:

  1. Omzet hoger dan €50 miljoen per jaar
  2. Balanstotaal van meer dan €25 miljoen
  3. Gemiddeld over een jaar meer dan 250 werknemers

Vervolgens zullen in 2027 ook de beursgenoteerde mkb-bedrijven ook gaan rapporteren over 2026.

4. En hoe zit het met de overige bedrijven?

Behoort uw bedrijf niet tot een van deze categorieën? De kans is zeer aannemelijk dat u dan alsnog (indirect) met de CSRD te maken zult krijgen. Rapporterende bedrijven moeten namelijk binnen hun gehele waardeketen data gaan opzoeken omtrent onderwerpen als milieuvervuiling, energiegebruik, en werknemersinformatie. De bedrijven die niet hoeven te voldoen aan de CSRD zullen daarom alsnog moeten voorbereiden op zulke informatieaanvragen.

5. Wat doet GroentenFruit Huis ter ondersteuning van haar leden op gebied van CSRD?

Raamwerk

GroentenFruit Huis heeft voor haar leden een raamwerk ontwikkeld met hierin alle ESRS. Dit raamwerk kan gebruikt worden tijdens de voorbereidingen op de duurzaamheidsrapportage, en fungeert als rode draad voor het verslag. Het raamwerk is beschikbaar op het ledenportaal.

Gezamenlijke CSRD aanpak

We werken in onze sector veelal in dezelfde of vergelijkbare ketens met vergelijkbare risico's en vraagstukken. Een aantal stappen om aan de CSRD te kunnen voldoen, zijn we daarom als sector gezamenlijk aan het zetten. Samen maken we de efficiëntieslag, leren van elkaar en huren expertise in om tijd en kosten te besparen voor alle deelnemende bedrijven. Het sector-breed CSRD programma dat GroentenFruit Huis december 2023 is gestart, wordt geleid door een extern bureau, te weten PricewaterhouseCoopers (PwC).

Binnen ons programma hebben we gezamenlijk de sectorale stakeholderanalyse en de dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd, die gebruikt kunnen worden voor deelnemers' eigen duurzaamheidsverslaglegging. Momenteel zijn deelnemers de gap analyse aan het uitvoeren om te identificeren waar er nog data mist die benodigd is voor de CSRD. Verder wordt gewerkt aan het opbouwen van kennis en ervaring, waardoor organisaties na het project de capaciteit hebben om te werken aan volgende stappen zoals implementatie, dataverzameling en rapportage. Het project met PwC zal in juni 2024 worden afgerond.

Meer informatie voor leden van GroentenFruit Huis

Leden van GroentenFruit Huis kunnen meer informatie lezen over de CSRD en het ESRS raamwerk op het ledenportaal van GroentenFruit Huis.

Heb jij hart voor een
gezonde generatie

Door middel van onze
ambities werken we toe naar
een gezonde generatie.