GroentenFruit Huis en Afvalfonds Verpakkingen hebben in juli 2023 een nieuwe raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen afgesloten voor 2023 tot en met 2024 voor de groente- en fruitsector. De overeenkomst geldt vanaf 1 januari 2023 en wordt in praktijk toegepast voor de aangifte per 1 april 2024 over de verpakkingen van 2023. Alle bedrijven in de sector die al deelnemen aan de overeenkomst 2020-2022 hoeven zich niet opnieuw aan te melden.
Belangrijkste voordelen:
- Lager tarief voor karton
- Maak gebruik van de lijst met standaardgewichten voor aangifte en indirecte export
- Aangifte éénmalige logistieke hulpmiddelen op sectorniveau
Robert Bakker, aanspreekpunt verpakkingen binnen GroentenFruit Huis, roept zowel leden van GroentenFruit Huis als niet-leden om gebruik te maken van deze overeenkomst. "De Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen is een verplichte heffing voor elke producent of importeur die meer dan 50.000 kilo verpakkingen per jaar voor de eerste keer op de Nederlandse markt brengt. Door gebruik te maken van de raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen profiteert u van vele voordelen, zonder er extra werk aan te hebben."
Aanmelden
Als u wil deelnemen aan de collectieve overeenkomst 2023-2024 en u bent nog geen bestaande deelnemer dan dient u zich aan te melden.
De aanmelding loopt via het Afvalfonds Verpakkingen. U kunt u aanmelden voor de raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen door onderstaande verklaring in te vullen en ondertekend per e-mail te sturen aan het Afvalfonds Verpakkingen met GroentenFruit Huis in de CC.
Meer informatie
Verplichte heffing Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen
Voor de verplichte heffing van de Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen geldt een onderdrempel voor bedrijven die aantoonbaar minder dan 50.000 kilo verpakkingen per jaar op de markt brengen (deze drempel geldt niet voor de SUP opslag). De Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen onderscheidt verschillende materiaalsoorten (o.a. hout, plastic, glas, karton) en tarieven worden vastgesteld door het Afvalfonds Verpakkingen.
De heffing dekt de kosten die worden gemaakt om uitvoering te geven aan de raamovereenkomst. Dit is in de eerste plaats bedoeld als vergoeding aan gemeenten voor het inzamelen van verpakkingsafval. Ook staat het bedrijfsleven garant voor 20 miljoen euro per jaar voor de aanpak van zwerfafval zoals de campagne Nederland Schoon. Daarnaast betaalt het bedrijfsleven het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat een ‘verduurzamingsagenda’ gaat opstellen en uitvoeren.
Standaardlijst met gewichten
Robert: "U kunt net als bij de vorige overeenkomst gebruik maken van de lijst met gewichten van standaard verpakkingen. Voordeel is dat u dan de verpakkingen niet zelf hoeft te wegen".
Generieke afspraken
Naast de sectorspecifieke regelingen is een tweetal zaken relevant voor de groente- en fruitsector:
- Logistieke hulpmiddelen (pallets, poolfust, en open kartonnen/kunststof/houten verpakkingen met een inhoud vanaf 8 liter) zijn geen verpakking en worden NIET belast. GroentenFruit Huis verzorgt elk jaar de sectorale aangifte van de éénmalige logistieke hulpmiddelen.
- Teruggave van indirecte export. Ondernemingen die verpakte producten indirect exporteren, kunnen verzoeken om teruggave van Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen mits voor de verpakkingen eerder in de keten is afgedragen.
Vragen
Voor deelname moet Bijlage I 'Verklaring Groente- en Fruitsector' worden ingevuld en Bijlage II 'lijst met standaard gewichten' worden gebruikt. De handleiding behorende bij de nieuwe regeling is in overleg met het Afvalfonds gemaakt.
Voor meer informatie en uw vragen over de raamovereenkomst Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen kunt u contact opnemen met Robert Bakker van GroentenFruit Huis.
Documenten
Hieronder vindt u nogmaals de links naar de belangrijkste documenten:
Heb jij hart voor een
gezonde generatie
Door middel van onze
ambities werken we toe naar
een gezonde generatie.