Terug naar Nieuws
30 september 2022
"We moeten de voedselketen als mondiaal systeem blijven zien"

De wereld verandert in hoog tempo. Dit brengt voor iedereen de nodige uitdagingen met zich mee. Wat betekenen de grote verschuivingen die vandaag de dag plaatsvinden voor onze sector? Daarover sprak Rob de Wijk op het 6e directie diner van GroentenFruit Huis. Ruim 50 directieleden ontmoetten elkaar woensdagavond 28 september jl. in Utrecht.

"We moeten de voedselketen als mondiaal systeem blijven zien"

In de sfeervolle ambiance van evenementenlocatie Mereveld werden de gasten welkom geheten door algemeen directeur Janine Luten. Zij gaf al gauw het woord aan voorzitter Cathy van Beek. In een korte toespraak ging zij in op de uitdagingen waar de sector zich voor gesteld ziet.

Rob de Wijk, regelmatig te gast in talkshows en oprichter van The Haque Centre for Strategic Studies, is specialist op het gebied van geopolitieke en veiligheidsvraagstukken. Hij verzorgde de key note speech tussen het voor- en hoofdgerecht. Zijn 'tussengerecht' gaf voldoende stof om nog even op na te kauwen.  

Koester de veredelingssector

We leven in een turbulente tijd. Een klip en klaar antwoord op de vraag hoe we als gezamenlijke agro food sector beter uit de 'strijd' kunnen komen, heeft Rob de Wijk niet. Wel schetste hij in korte tijd het huidige speelveld en ging hij in op de vraag hoe wij de geopolitieke waarde van onze sector kunnen uitbuiten. Als adviseur van het kabinet geeft hij daarbij in Den Haag regelmatig de boodschap af, dat er wel een sector moet overblijven van voldoende omvang om te kunnen blijven innoveren zodat onze sector kan blijven floreren. Want wie de industriële revolutie wint, wint de wereldmacht, meende De Wijk. Dat is in het verleden al diverse malen bewezen. Hij hamerde er daarom op om in Nederland ontwikkelde technologie vooral binnen te houden. Voor de (nabije) toekomst zullen we onze hoogwaardige technologie moeten aanwenden om afhankelijkheid te creëren. Als voorbeeld noemde hij de veredelingssector. Daarmee heeft Nederland een heel belangrijk aandeel in de voedselketen in handen. Een bijzonder waardevol bezit dat moet worden gekoesterd! Want ondertussen worden alle kritische grondstoffen, die nodig zijn voor bijna alles wat ons dagelijks leven aangenaam maakt, in drie landen gedolven: China, Rusland en Congo.

Samenwerken met gelijkgestemden 

De Wijk ging kort in op de verschillen tussen landen op het geopolitieke speelveld. Zo heeft de opkomst van China waar de staat de dienst uit maakt, een heel andere invloed op de wereldhandel dan bijvoorbeeld Rusland. Dat is er vooral op uit om te ontregelen. Dat ondervinden we met zijn allen dagelijks weer. Volgens De Wijk kan Nederland alleen overleven door samen te werken met gelijkgestemde andere landen zoals een aantal Europese landen, maar ook Australië en Canada bijvoorbeeld. De Wijk ziet de voedselketen als een mondiaal systeem. Om de wereld te kunnen blijven voeden is het nodig om voedsel over de wereld te blijven vervoeren. Wel ziet hij dat het steeds lastiger wordt om zaken te doen met andere delen van de wereld en constateert hij dat verstoringen in het voedselsysteem voor hogere prijzen zorgt. Iets dat zich duidelijk laat zien sinds de oorlog met Oekraïne een feit is.

Corporate story 

 Precies een jaar geleden werd tijdens het vijfde directie diner het idee voor de ontwikkeling van een corporate story gelanceerd. In het afgelopen jaar is het idee verder uitgewerkt met als resultaat de première van deze Corporate story aansluitend op het hoofdgerecht. Want een film kan volgens Jasper Claus, creative director van 1Camera, een verhaal vertellen dat laat zien wat de sector zo de moeite waard maakt. Daarbij moet het relevant zijn voor de kijken. Die moet een beetje het idee krijgen dat het over zichzelf gaat. Op korte termijn wordt het communicatieplan rondom de verspreiding van deze corporate story verder uitgewerkt. Leden van GroentenFruit Huis worden hierover als eerste geïnformeerd.

Smaakvol 

Al met al bevatte de avond de juiste ingrediënten voor een succesvol directie diner. Stof tot nadenken, voldoende ruimte om elkaar te spreken, nieuwe inzichten en een smaakvol diner. 

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden