Terug naar Nieuws
17 september 2024
Reactie op regeerprogramma en Miljoenennota

GroentenFruit Huis heeft kennis genomen van het regeerprogramma 2024-2027 van het Kabinet Schoof, alsook de Miljoenennota. We zijn als belangenbehartiger van de bedrijven in de afzetketen van groenten en fruit positief over een aantal beleidsvoornemens, én hebben op onderdelen nog enkele aanvullingen.

Reactie op regeerprogramma en Miljoenennota

Een belangrijke rol voor groenten en fruit bij voedselzekerheid

Het kabinet ziet de voedselsector terecht als essentiële sector. GroentenFruit Huis benadrukt - in het kader van voedselzekerheid - het belang van maximaal gebruik van potentieel aan productie-areaal in Nederland en goede handelsrelaties om jaarrond de consument gezonde voeding te garanderen.

Plantaardige productie draagt bij aan een gezondere leefstijl en een klimaatvriendelijker eetpatroon.

Het ontwikkelen van een integrale nationale voedselstrategie in 2025 en het zich hard maken voor een Europese voedselstrategie juichen we toe.

Daarin is wat ons betreft een belangrijke rol weggelegd voor de productie van groenten en fruit in Nederland en Europa, aangevuld met een pakket tropisch fruit geïmporteerd uit derde landen. Hiermee biedt onze sector een compleet assortiment aan de Europese supermarkten en foodservice.

Zorg voor een eerlijke én betaalbare boterham

In het regeerprogramma wordt een nieuw verdienmodel voor de land- en tuinbouw genoemd. GroentenFruit Huis is met het nieuwe kabinet van mening dat dit model moet bijdragen aan de beloning van (duurzaamheids)prestaties van boeren en tuinders als onderdeel van afspraken met de gehele keten. In het regeerprogramma wordt verwezen naar afspraken die met banken en voedselketens moeten worden gemaakt over het verdienvermogen en compensatie van duurzaamheidsinspanningen in de voedselketen.

Wat we missen zijn concrete incentives om de (keten)kosten van gezonde voeding omlaag te brengen.

Samengevat is het van belang dat voedsel beschikbaar moet zijn tegen een betaalbare prijs voor de consument, waarbij ook duurzaamheidsinspanningen in de keten beloond worden.

Prijs Nederlandse groenten en fruit niet de markt uit

Een terugkerend element uit het regeerprogramma is het tegengaan van nationale koppen. Voor de afzetketen in groenten en fruit is een gelijk speelveld op de Europese markt heel belangrijk. Aanvullende - nationale - regels leiden tot meer regeldruk en daarmee prijst Nederland zich uit de markt. Een voorbeeld van beleid waarbij dit moet worden voorkomen is de uitvoering van de nieuwe Europese verpakkingsverordening. We vragen het kabinet nationale uitzonderingslijstjes te voorkomen. GroentenFruit Huis is voorstander van uniform Europees beleid. Andere voorbeelden zijn de dreigende Nederlandse uitbreiding op de scope van het Emisson Trading System (ETS2) en het voorkomen van zware administratieve lasten bij implementatie van CSRD.

Laten we zorgen dat het in de keten goed geregeld is

In het regeerprogramma wordt de mogelijkheid geopperd om producenten of brancheorganisaties meer mogelijkheden te bieden voor het algemeen verbindend verklaren van collectieve afspraken. De groente- en fruitsector wil (in dat kader graag) zelf verantwoordelijkheid nemen op verschillende dossiers. Algemeen verbindend verklaren kan zeker helpen als snel en effectief sectoraal handelen nodig is, zoals bij crisissen, uitbraak van ziektes, alsook maatregelen in relatie tot voedselveiligheid.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden