Terug naar Nieuws
11 januari 2024
PGB Pensioen: per 1 januari 2024 overstap naar ultimo regeling

Binnen onze verplichtgestelde pensioenregeling bij PGB Pensioenfonds kennen we verschillende variabele looncomponenten waarvan een deel tot het pensioengevend salaris behoort. De hoogte van deze variabele looncomponenten wijzigt per maand/periode. Dit combineerde lastig met de huidige berekening van het pensioengevend loon op basis van een zogenaamde ‘primo-regeling’. Hierbij wordt namelijk uitgegaan van een fulltime jaarsalaris per 1 januari van het kalenderjaar. Door de variabele looncomponenten is het fulltime jaarsalaris per 1 januari van een kalenderjaar niet vooraf vast te stellen.

PGB Pensioen: per 1 januari 2024 overstap naar ultimo regeling

In de praktijk blijken werkgevers, en soms softwareleveranciers, verschillende interpretaties te hanteren bij de aanlevering van het pensioengevend loon. Dat leidde soms tot discussie en verkeerde berekeningen. Sociale partners zijn daarom overeengekomen om het pensioengevend loon aan te passen. Doel daarvan is om de aanlevering eenvoudiger en eenduidiger te maken.

Op 1 januari 2024 is daarom overgegaan van een 'primo-regeling' naar een 'ultimo-regeling'. Bij een ultimo-regeling worden vierweken- of maandsalarissen achteraf doorgegeven. De uitbetaalde variabele looncomponenten die behoren tot het overeengekomen pensioengevend salaris, kunnen in dat geval, naast de vast overeengekomen pensioengevende looncomponenten, per vierweken of per maand afgerekend worden.
Dit heeft als voordeel dat de berekening van het pensioengevend salaris eenduidig is, zodat er geen uitleg nodig is over de methodiek richting de werkgever, het administratiekantoor en de deelnemer, het leidt tot minder afstemming en kans op fouten en correcties, de methode is zowel juridisch als fiscaal correct en looncontroles zijn voor werkgever en PGB Pensioendiensten eenvoudiger uit te voeren.

Hulp bij de omzetting naar de nieuwe regeling, kan worden verleend door uw softwareleverancier. Zij zijn geïnformeerd over deze wijziging.

Heeft u andere vragen over deze overstap of over de regeling, dan kunt u contact opnemen met PGB Pensioenfonds, afdeling relatiebeheer, op telefoonnummer 020 - 541 83 00, of per mail relatiebeheer@pensioenfondspgb.nl.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden