Terug naar Nieuws
19 september 2023
Miljoenennota biedt geen aanknopingspunten om groenten en fruit te stimuleren

Vandaag is de Miljoenennota openbaar geworden. De grote thema's zijn bestaanszekerheid en kansengelijkheid. Betaalbaarheid van levensmiddelen vormen hierin een belangrijk onderdeel. GroentenFruit Huis heeft geconstateerd dat invoering van 0 procent btw op verse groenten en fruit hierin niet is op genomen. Terwijl juist deze maatregel direct kan bijdragen aan betaalbaarheid van gezonde levensmiddelen.

Tot grote teleurstelling van GroentenFruit Huis, zijn de maatregelen die zijn opgenomen om de gezonde keuze te stimuleren niet gericht op het stimuleren van een hogere consumptie van groenten en fruit. En dat terwijl de consumptie van groenten en fruit met respectievelijk 153 gram groenten en 135 gram fruit ver achterblijft bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van 250 gram groenten en 200 gram fruit. Juist deze productgroep levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid en duurzaamheid.
Daarnaast heeft de helft van alle volwassenen in Nederland overgewicht. Dat is een risicofactor voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen en ziekten die vervolgens weer kunnen leiden tot sociale ongelijkheid, dalende arbeidsproductiviteit en hogere zorgkosten.

De consumptie van groenten en fruit is in alle lagen van de bevolking te laag. Maatregelen die de consumptie stimuleren betekenen dus een significante gezondheidswinst voor de totale bevolking. In de aanloop naar de Verkiezingen op 22 november zullen wij daarom blijven pleiten voor een btw tarief van 0 procent op verse groenten en fruit en maatregelen die deze gezonde keuze stimuleren. Denk hierbij aan gezonde lunches op alle scholen en in bedrijven en inzet op een gezondere voedselomgeving. Kortom, maatregelen die bijdragen aan bestaanszekerheid en kansengelijkheid.

Miljoenennota biedt geen aanknopingspunten om groenten en fruit te stimuleren

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden