Terug naar Nieuws
23 juli 2024
Kleinere Nederlandse oogst peren verwacht, appeloogst vrijwel stabiel

De Nederlandse oogst van peren zal dit jaar naar verwachting 9 procent kleiner zijn dan vorig jaar. De appeloogst zal niet veel afwijken van die in 2023. De oogstraming komt uit op 197 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming.

Kleinere Nederlandse oogst peren verwacht, appeloogst vrijwel stabiel

Door grillig voorjaarsweer (warm/koud/nat/hagel) hangen er minder peren aan de bomen dan vorig jaar. De meeste peren hebben zich goed kunnen herstellen van de hagel in het voorjaar. Conference, goed voor bijna 80 procent van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 258 miljoen kilo. Dit is 6 procent lager dan in 2023. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Xenia met een verwachte oogst van 16 miljoen kilo en 15 miljoen kilo. De oogst van Doyenné du Comice valt dit jaar terug naar 14 miljoen kilo. Dit jaar wordt in Nederland op 9.930 hectare peren geteeld, vrijwel vergelijkbaar met vorig jaar.

Vergeleken met vorig jaar zal de totale appeloogst in 2024 niet veel afwijken (-1%). Elstar is met een aandeel van 43 procent verreweg de meest geteelde appel in Nederland. Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 84 miljoen kilo Elstar, 10 procent hoger dan vorig jaar. Voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (incl. Jonagored), wordt uitgegaan van 45 miljoen kilo. Hierna zijn Kanzi en Rode Boskoop de meest geoogste rassen. Het areaal appelteelt in Nederland daalt al jaren. Dit jaar gaat het om een daling van 5 procent naar 5.220 hectare.

Vanaf eind augustus is de nieuwe oogst van de hoofdrassen appels en peren beschikbaar. De start van de oogst is een week tot tien dagen eerder dan vorig jaar. Zomerrassen worden al vanaf half augustus geplukt.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden