Terug naar Nieuws
26 april 2024
Europese verkiezingen 2024: In gesprek met Anna Strolenberg (Volt)

In aanloop naar de verkiezingen voor het nieuwe Europees Parlement op 6 juni 2024 gaat Erik van Lith van GroentenFruit Huis in gesprek met kandidaten die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Aan het woord is Anna Strolenberg, nummer 2 van Volt.

Europese verkiezingen 2024: In gesprek met Anna Strolenberg (Volt)

Anna Strolenberg is co-lijsttrekker van Volt voor de Europese verkiezingen. In het Europees Parlement gaat zij zich onder andere richten op de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en het stimuleren van een gezond, plantaardig dieet.

Wat is uw visie op de Europese Unie?

Volt is de meest Europese partij, maar ook de meest kritische. In Europa ligt onze toekomst. In een wereld die sterk verandert, zien we samenwerking als heel belangrijk. Tegelijkertijd zeggen we dat de samenwerking niet democratisch genoeg is. Het Europees Parlement heeft nog geen recht van initiatief. Europa moet democratischer, transparanter en meer slagkracht tonen.

Hoe kijkt u aan tegen de groente- en fruitsector?

Voedselzekerheid zal een groot thema zijn de komende jaren en moeten we het vanuit EU-perspectief bezien. De groente- en fruitsector draagt hier sterk aan bij. De Nederlandse groente- en fruitsector is heel innovatief en werkt aan klimaatneutraliteit. De sector laat met innovaties zien dat we voedsel kunnen produceren op een duurzame manier. Juist als je kijkt naar klimaatverandering is het goed om te zien dat we een systeem hebben waar je van op aan kunt.

Wat heeft u bereikt en/of wilt u bereiken in het Europees Parlement?

Onze oproep is de focus te leggen op gezondere voeding, gericht op een meer plantaardig dieet. Om dat te realiseren zetten we in op verdrievoudiging van het Horizonbudget. Dit budget moet vooral gaan naar duurzaamheid, het stimuleren van plantaardige productie en promotie van groenten en fruit en het gratis aanbieden van schoollunches.

Hoe zou u de ondersteuning en bevordering van duurzame praktijken in de groente- en fruitsector willen aanpakken binnen het Europees Parlement?

Denemarken geeft het goede voorbeeld dat om navolging op Europees niveau vraagt: we zien een Deens actieplan ten aanzien van de voedseltransitie. Daar moeten we Europabreed grote prioriteit aan geven. Van nooit meer honger, het adagium van Mansholt, moeten we naar meer duurzame voeding. Het budget minder sturen op hectares, maar meer op duurzaamheidsprestaties. We moeten niet onze grondstoffen uitputten maar in het bijzonder aan circulariteit en energietransitie werken.

Hoe ziet u de rol van de Europese Unie in het bevorderen van eerlijke handelspraktijken, zowel binnen Europa als in internationale handelsrelaties?

Als je kijkt naar buiten Europa dan heeft de Europese Unie het mandaat om handelsakkoorden te sluiten. In die akkoorden moeten zogenaamde spiegelclausules worden ingevoerd, zodat derde landen aan dezelfde duurzaamheidseisen gaan voldoen. Binnen Europa dienen we ervoor te zorgen dat landen elkaar niet uitspelen, maar een gezonde competitie najagen. Dat betekent dat er wordt gekeken waar je kunt specialiseren als het gaat om productie en handel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie. Voor de andere interviews kunt u terecht op onze website of op het ledenportaal.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden