Terug naar Nieuws
23 november 2023
Europees parlement stemt tegen verbod op eenmalig verpakkingen groenten en fruit

Op 22 november heeft het Europees parlement gestemd over de Packaging & Packaging Waste Regulatie (PPWR). Het doel van PPWR is om binnen Europa verpakkingen en verpakkingsafval te reduceren en recycling van verpakkingen te stimuleren. Een van de voorstellen in het voorstel was een verbod van inzet van verpakkingen voor groenten en fruit onder 1,5 kilo. GroentenFruit Huis heeft samen met Europese koepelorganisaties tegen ingegaan en gewezen op een noodzakelijke vorm van verpakkingen.

Europees parlement stemt tegen verbod op eenmalig verpakkingen groenten en fruit

Eén van de amendementen - een wetswijziging die is voorgesteld door parlementariërs - die is aangenomen, ging over het schrappen van het verbod op eenmalige groente- en fruitverpakkingen. Dit betekent dat eenmalige verpakkingen voor groenten en fruit toegestaan blijven. M.b.t. groente- en fruitstickers is het voorstel vanuit commissie ENVI zonder aanpassingen overgenomen. Dit betekent dat na het ingaan van de PPWR groente- en fruitstickers composteerbaar moeten zijn volgens de normen voor industriële compostering of thuis compostering.

Vervolgstappen wetgevingsproces

Na de stemming in het Europees parlement volgt nu de zogenaamde triloog. De Europese Commissie zal haar positie m.b.t. de PPWR moeten aanpassen, en het Parlement zal met de Raad van Ministers gaan onderhandelen over de definitieve tekst van de wet. Nadat hier overeenstemming wordt bereikt kan pas iets worden gezegd over de uiteindelijke tekst en wordt de wetgeving definitief aangenomen. De kans is behoorlijk groot dat het verbod op eenmalige groente/fruitverpakkingen ook in de triloog niet meer op tafel komt, d.w.z. definitief van de baan is.

Standpunt GroentenFruit Huis

GroentenFruit Huis is blij met het schrappen van het verbod op eenmalige groente- en fruitverpakkingen door het Parlement. De sector zou door het verbod onevenredig worden aangepakt. Daarbij doet een verbod onvoldoende recht aan de functie van verpakkingen met betrekking tot houdbaarheid, bescherming, voedselveiligheid en vochtbehoud.

Het is goed om te zien dat o.a. het intensieve contact van GroentenFruit Huis met Europarlementariërs en met de koepels Freshfel, AREFLH en COPA-COGECA tot dit mooie resultaat heeft geleid. De groente- en fruitsector blijft zich uiteraard inzetten om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen en te komen tot zo duurzaam mogelijke keuzes bij het verpakken van groenten en fruit.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden