Terug naar Nieuws
04 juli 2023
Donkere wolken boven Italiaanse perenteelt

De Italiaanse perenteelt zit in de hoek waar de klappen vallen. Voor 2023 wordt er geen grote oogst in Italië verwacht. Hierdoor valt rekening te houden met de op één na laagste Europese perenoogst in de afgelopen tien jaar. Dit blijkt uit de eerste schattingen die zijn vrijgegeven tijdens Interpera. Het internationale perencongres vond dit jaar van 28 tot en met 30 juni plaats in Lleida, georganiseerd door Afrucat en AREFLH. 

Donkere wolken boven Italiaanse perenteelt

Terugval Italië

Late vorst, droogte, overstromingen en de Aziatische schildwants zijn enkele problemen waarmee de Italiaanse perenteelt in de afgelopen jaren te maken heeft gehad. Zo'n 15 tot 20 jaar geleden was er sprake van een jaarlijkse Italiaanse oogst van 900 miljoen kilo, terwijl voor het komende seizoen wordt gedacht aan 300 miljoen kilo of zelfs nog minder. Verliest Italië hierdoor structureel de koppositie in de lijst van Europese productielanden van peren? Helwig Schwartau (AMI) gaat uit van een voorlopige raming van de totale Europese perenoogst van 1.900 miljoen kilo. In Nederland, België, Portugal en Spanje wordt gesproken over een normale oogst, terwijl in Italië en Frankrijk minder peren dan afgelopen jaar geplukt zullen worden.

Normale oogst Benelux

Tijdens twee ronde tafel discussies ging ieder land kort in op de actuele situatie en waar mogelijk werd een verwachting gegeven. De Nederlandse inbreng bestond uit Gerard Pronk en Wilco van den Berg (beiden namens GroentenFruit Huis/DPA). De Nederlandse vertegenwoordigers waagden zich nog niet aan een cijfer. Nederland maakt de eerste oogstraming traditioneel in de derde week van juli bekend als de oogstramingscommissie bijeen is geweest. Het ziet ernaar uit dat het een normale Nederlandse oogst gaat worden, het volledige potentieel zal niet worden gehaald. België gaat momenteel uit van een iets grotere oogst dan vorig jaar door een grotere maat. In 2022 oogstten Belgische telers door droogte veel kleine peren. Maar zoals diverse panelleden noemden is eind juni voor een voorspelling eigenlijk nog te vroeg. Het is nog ruim 2 maanden voor de pluk en in deze maanden kan nog veel gebeuren.

Spanje meer 

In Italië spelen dit jaar de volgende problemen: een slechte vruchtzetting, aanzienlijke bloesemuitval en onvoorspelbare gevolgen over de overstromingen die zelfs het voortbestaan van diverse boomgaarden in gevaar brengen. Het Italiaans ras Abate Fetel heeft het dus moeilijk. Dit valt tevens terug te zien in de Duitse consumptiecijfers waar Conference inmiddels al een aandeel heeft van 38 procent (19% in seizoen 2016/17). Ten opzichte van vorig jaar is het productiepotentieel in Frankrijk aanzienlijk verminderd. Naarmate je van noord naar zuid-oost gaat in Frankrijk, ziet de oogstverwachting er minder goed uit. Er zal een behoorlijk verschil zijn tussen zomer- en herfstrassen. Op basis van bloei en vruchtzetting stijgt de Spaanse productie (Catalonië/Rioja) na een tegenvallende oogst in 2022 tot ruim 190 miljoen kilo (+53%). De Portugese oogst wordt 7 procent hoger geraamd dan een jaar terug. 

Peer is betaalbaar

Uit het tweede sprekerspanel kwam naar voren dat stimulering van de consumptie essentieel is. In Nederland was voeding in de afgelopen 12 maanden door inflatie 15 procent duurder dan een jaar terug. De gemiddeld betaalde prijs voor een kilo peren bleef met €1,70 per kilo even hoog als in het voorgaande seizoen. Conclusie: peer is betaalbaar fruit! Communiceer dit dan ook naar de consument. Het weer speelt een belangrijke rol bij de oogst, maar ook voor de consumptie. Het afgelopen voorjaar tot begin mei was relatief koel en nat in West-Europa. Dit was gunstig voor de afzet van peren. Het aanbod van zomerfruit was in maanden als maart en april nog beperkt. Nederlandse huishoudens kochten 2 procent meer peren dan in het voorgaande seizoen.

Klimaatverandering

Naast de discussies over oogstverwachtingen stond het congres in het teken van klimaatverandering en daaraan gerelateerde projecten in België, Frankrijk en Spanje. Professor Antonio Ruiz de Elvira van de Spaanse Universiteit van Alcalá de Henares benadrukte dat we de kansen hebben gemist om klimaatverandering tegen te gaan. "Er is nog wel de kans om ons aan te passen en ons voor te bereiden op de komende temperatuurstijging. Hierbij valt te denken aan de focus op droogtebestendige rassen, het installeren van water afvoer en opslagsystemen en het planten van veel meer bomen wereldwijd".

Technische tours

Voorafgaand en na het congres op 29 juni zijn in de omgeving van Lleida diverse bedrijven met perenteelt en -afzet bezocht. Zo zagen de deelnemers een boomgaard met het perenras Elloit. Hiervan is in Spanje zo'n 30 hectare geplant. Het is resistent voor bacterievuur, van oorsprong uit Californië en te omschrijven als zoet en sappig. In Nederland en België is het ras 20 jaar geleden al getest, maar toen door de mand gevallen vanwege het vallen van de vruchten vlak voor de oogst. Wat valt er te doen op het gebied van intensieve beplanting? Op een bezocht bedrijf van 50 hectare wordt op intensieve wijze Conference, Rocha, Williams en Abate Fetel geteeld. De grootste coöperatie in Catalonië is Actel Grup waar een bezoek aan is gebracht. Zo'n 110 coöperaties leveren producten aan het bedrijf. Dit komt neer op 7.500 families met een totale omzet van €234 miljoen waarvan 28 procent fruit.  

Interpera 2024 Portugal

Interpera werd in 2008 opgericht in het Spaanse Lleida en is dankzij Afrucat, de Catalaanse vereniging van fruitbedrijven, en AREFLH (vereniging regionale producentenorganisaties) een reizend evenement geworden dat langs de belangrijkste perengebieden ter wereld reist. In 2022 is het evenement door GroentenFruit Huis/DPA in Nederland georganiseerd. Dit jaar namen 140 internationale gasten deel aan het event vol met netwerken, technische informatie en kennisvergaring. In 2024 blijft Interpera in Zuid-Europa, dan wordt het georganiseerd door Portugal.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden