Terug naar Nieuws
04 april 2024
Cao-onderhandingen gestart, loonontwikkeling hoofdthema

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit zijn op woensdag 27 maart 2024 officieel van start gegaan. Inmiddels hebben sociale partners (werkgeversvereniging GroentenFruit Huis en de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Handel en RMU Werknemers) drie overlegrondes achter de rug.

Cao-onderhandingen gestart, loonontwikkeling hoofdthema

De eerste twee overlegrondes waren informeel van aard. Daarin hebben de sociale partners met name de actuele ontwikkelingen van zowel de sector als van Nederland besproken. In de derde overlegronde van 27 maart jl. hebben de vakbonden een gezamenlijk voorstel voorgelegd.

Loonontwikkeling wederom hoofdthema

Het is duidelijk dat de loonontwikkeling nog steeds een hoofdthema is binnen de onderhandelingen. Door de forse stijgingen van het minimumloon in de afgelopen twee jaren, met nog een te verwachten extra stijging van 1,2% per 1 juli 2024, stijgen de loonkosten aanzienlijk en wordt het loongebouw aan de onderkant behoorlijk in elkaar geschoven. Dit stelt ons voor een paar flinke uitdagingen.

Veel aandacht zal daarom wederom uit moeten gaan naar de loonparagraaf. Maar het is belangrijk om andere aspecten, zoals duurzame inzetbaarheid niet uit het oog te verliezen.

Voorstellen vakbonden

Hier vindt u de gezamenlijke voorstellenbrief cao groenten en fruit.
Het Comité Cao van GroentenFruit Huis heeft een uitgebreide toelichting ontvangen op de voorstellen en beraadt zich op het vervolg, waarbij de leden van GroentenFruit Huis worden betrokken.

Vervolg

De vervolgoverleggen van sociale partners staan ingepland tot en met juni. Dit om een goede voortgang te bevorderen, met daarin voldoende ruimte voor partijen om tussentijds in gesprek te gaan met hun achterban en het mandaat te krijgen van hun leden en/of bestuur.

Ledenbijeenkomst

Op woensdagmiddag 8 mei organiseert GroentenFruit Huis voor haar leden een bijeenkomst in Zoetermeer. Hierbij zal o.a. VNO-NCW duiding geven aan de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Paul van de Kruijs, voorzitter van het Comité Cao GroentenFruit Huis, zal daaropvolgend een toelichting geven op het huidige cao-proces en de uitdagingen die daarin naar voren komen. Er is tijdens deze bijeenkomst ruimte om te reageren en om vragen te stellen.

Aanmelden

Het complete programma voor deze middag wordt op korte termijn bekend gemaakt. Leden van GroentenFruit Huis ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging en kunnen zich dan aanmelden via het ledenportaal.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden