Op donderdag 20 april is het zover: het tweede GroentenFruit Huis congres. De plek om andere vakgenoten te ontmoeten tijdens een inspirerende dag met een interessant plenair programma en een ruime keuze uit verschillende workshops. Je bepaalt dus zelf hoe deze dag eruit ziet.


Workshop ronde 3

Gezondheid: Smakelijk weten, campagne rondom Corporate story groente- en fruitsector

Martin de Winter en Joey van der Vlist, Fresh Lemon 
In opdracht van GroentenFruit Huis ontwikkelde 1Camera een corporate film voor de groente- en fruitsector. Fresh Lemon is gevraagd een themathiek te ontwikkelen waarmee we de corporate story verder betekenis kunnen geven. Tijdens de workshop kom je meer te weten over de campagne 'Smakelijk weten'. Hoe zijn we gekomen tot deze thematiek? Hoe is deze beoordeeld in de testfase? Hoe ziet de campagne er uit? Wat zit er in de toolbox en hoe kan je zelf wetenswaardigheden aandragen die passen in het thema: Smakelijk weten.

Duurzaamheid: Eerste stappen naar Europees ecolabel voor voedsel

Roline Broekeman en Jeroen Weststrate, Wageningen University & Research
Deze workshop wordt gegeven door Roline Broekema en Jeroen Weststrate. Er is veel te doen rond duurzaamheidsmeting. Life Cycle Assessment is een tool die steeds vaker wordt ingezet om duurzaamheid meetbaar te maken. In deze interactieve workshop praten we je bij over lopende zaken en ontwikkelingen als het gaat om duurzaamheidsmeting via Life Cycle Assessment in food, in Nederland, maar ook internationaal (EU). Ook gaan we specifiek in op de ontwikkelingen voor groenten en fruit. We bieden een doorkijk naar de ontwikkeling van een Europees Ecolabel voor voedsel. Duurzaamheidsmeting en ecolabeling biedt kansen, maar er zijn ook knelpunten, en we zijn nieuwsgierig naar jullie kijk op dit onderwerp.   

Markt & Economie: Labelpuzzels, verplichte aanduidingen voor G&F

Karen Spruijt & Frits van der Meulen, KCB
In de Europese handelsnormen zijn aanduidingsverplichtingen vastgesteld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen producten met een specifieke handelsnorm en producten die vallen onder de algemene handelsnorm. Een aanduiding moet, afhankelijk van het product en type verpakking, verschillende elementen bevatten, zoals land van oorsprong, klasse, sortering, etc. Ook op begeleidende documenten bij zendingen groenten en fruit moeten bepaalde elementen worden vermeld. Zeker als bedrijven producten gaan verpakken in een consumentenverpakking leidt dit met regelmaat tot discussie! Wat is nu een goede aanduiding? Het is soms puzzelen. Wanneer aanduidingen en/of begeleidende documenten niet aan de wettelijke verplichtingen en de voorwaarden voldoen kan dit leiden tot afkeuringen en/of het blokkeren van zendingen groenten en fruit. Tijdens deze workshop wordt aan de hand van praktische voorbeelden een vertaalslag naar de wettelijke voorschriften gemaakt.

Sociaal: Introductie Young Business Club GroentenFruit Huis

Haye Rotting, Ken&Ben & Cinthia Laarhoven en Nikki Hulzebos, GroentenFruit Huis
Jong talent binden en boeien is voor elke sector een uitdaging, dus ook voor de sector Groothandel in Groenten Fruit. Om onze leden hierin te ondersteunen, gaan we van start met de Young Business Club. Een plek waar jonge talenten en/of jonge leidinggevenden elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en inspiratie en kennis op kunnen doen.
Een aantal keer per jaar zal de Young Business Club bijeenkomen. Inhoudelijk zal er dan worden ingegaan op diverse onderwerpen. Dat kan betekenen dat we de ene keer kennis en vaardigheden laten opdoen in het kader van leidinggeven en dat we de andere keer een bedrijfsbezoek afleggen en/of we dieper ingaan op een actueel thema binnen de sector. Denk hierbij aan thema's zoals duurzaamheid, internationale handel(sbelemmeringen), kwaliteit en voedselveiligheid. Kortom uitdagingen waar je als jong talent mee geconfronteerd kan worden en die de sector juist zo interessant maken. In deze workshopsessie geven we alvast een voorproefje van hoe zo'n dag eruit kan komen te zien, maar creëren we ook ruimte om nog ideeën aan te leveren. Deze sessie is interessant voor HR-professionals, leidinggevenden en natuurlijk de jonge talenten zelf. 

Voedselveiligheid: Food Compass data gebruiken in de praktijk!

Arie van der Linden (Bakker Barendrecht), Simone Varekamp (Tuinderij Vers) en Robert Bakker (GroentenFruit Huis)
Tijdens deze workshop zullen Arie van der Linden en Simone Varekamp praktische tips geven over hoe de data van Food Compass gebruikt kan worden om het eigen kwaliteitssysteem continue te blijven verbeteren.