Op donderdag 20 april is het zover: het tweede GroentenFruit Huis congres. De plek om andere vakgenoten te ontmoeten tijdens een inspirerende dag met een interessant plenair programma en een ruime keuze uit verschillende workshops. Je bepaalt dus zelf hoe deze dag eruit ziet.


Workshop ronde 2

Gezondheid: 'Sensory owns repurchase': De rol van sensoriek in groenten en fruit

Wim Vaessen, Essensor
Als een consument eet is de smaak de belangrijkste factor die het succes van producten bepaald. Niet iedereen heeft voorkeur voor dezelfde smaak dus een aanbod met verscheidenheid is nodig om de markt goed te bedienen. Goed proeven, in de gehele keten, en per markt de goede smaak en verscheidenheid creëren is dus vitaal voor een succesvolle business. Maar hoe doe je dat? Hoe groei je van "proeven als een consument" naar het professioneel sensorisch beoordelen van je producten. Dat is het thema van de workshop. In de workshop wordt op praktische wijze aandacht gegeven aan de rol en de werking van je zintuigen in een professionele werkomgeving. Je leert over de beperkingen en de kracht van je zintuigen. Maar ook over de invloed ervan op consumentengedrag en veranderende eetgewoonten.

Duurzaamheid: Een proactieve benadering ten opzichte van duurzaamheid 

Nikki Hulzebos en Erik van Lith, GroentenFruit Huis
Als sector komt er momenteel veel op ons af op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken. Zowel vanuit de nationale overheid, Europa, afnemers als de maatschappij als geheel. Denk daarbij aan aanstaande wetgeving als Corporate Sustainability Directive (CSRD), Sustainable Use Regulation (SUR), Due Diligence, Science Based Targets Inititiave (SBTI) en meer. Binnen de gehele samenleving zien we dat er steeds meer nadruk op duurzaamheid komt te liggen.

Hoe kan je naast alles wat op ons afkomt ook proactief aan de slag gaan met duurzaamheid? Hoe kan je samen met stakeholders actie ondernemen zodat je ook zelf proactief aan de slag gaat met onderwerpen die spelen binnen de markt en de maatschappij? En kan je op die manier wellicht zelfs wetgeving voorblijven? In deze sessie brengen we samen het stakeholderlandschap in kaart en kijken we hoe je samen met deze stakeholders proactief aan de slag kan gaan met onderwerpen die spelen in de maatschappij.

Markt en Economie: Douane Reefer Efficiency

Loekie Lepelaar, Douane & Daniël Bollard, Havenbedrijf Rotterdam
In samenwerking met de gehele reefer containerketen in Rotterdam, stuurt het Havenbedrijf samen met de Douane aan op het verkorten van de doorlooptijd van containers in het inspectieproces. Door gezamenlijk in te zetten op het oplossen en voorkomen van een aantal bottlenecks, onder andere gericht op het vermijden van manuele acties, betere communicatie en procesverbetering, kan de doorlooptijd van containers in het inspectieproces omlaag. De eerste positieve resultaten zullen worden besproken, alsook de rol die de verladers en expediteurs (samen met de ketenpartners) zelf hebben om de doorlooptijd te verbeteren. Loekie Lepelaar (Douane) en Daniel Bollard (Havenbedrijf Rotterdam) verzorgen een presentatie over de verschillende processen en activiteiten met tot slot de mogelijkheid voor Q&A. 

Sociaal: Ontwikkelen van een leercultuur

Henk Ouwens & Petra Hagreize, Human Talent Group
In deze workshop nemen we je mee in de belangrijkste bouwstenen voor een goede leercultuur: 1) Een waarderende ondersteunende omgeving bouwen 2) Een ontwikkelgerichte HR-cyclus neerzetten, 3.) leren een podium geven, 4) leren en werken integreren. Natuurlijk kunnen we niet alles behandelen, maar we focussen ons op het meegeven van een ervaring rondom (leiderschaps)principes die de basis vormen voor een positieve stimulerende leercultuur en werkomgeving. En we geven je een doorkijk wat dat betekent voor deze 4 bouwstenen. 

Voedselveiligheid: Voedselveiligheid in groenten en fruit vanuit perspectief van NVWA

Paul Bontenbal, NVWA
Hoe kijkt de NVWA naar de ontwikkelingen binnen de verse groenten en fruit? Veel verschillende producten vanuit diverse herkomsten geproduceerd onder wisselende teeltomstandigheden is ook voor de toezichthouder een uitdaging. Wat zijn deze uitdagingen en hoe kunnen we door samenwerking voedselveiligheid risico's beter in beeld krijgen?