GroentenFruit Huis

De sector

Wereldspeler in groenten en fruit...

Met een totale omzet van ongeveer € 18 miljard (handelswaarde) is Nederland groot in productie, import en export van groenten en fruit. Leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer tachtig procent van deze omzet. 

De sector is één van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse economie en vervult een deel van de wereldwijde behoefte aan gezonde voeding voor miljoenen mensen. Nederlandse handelaren in groenten en fruit kennen overal de weg naar eerste klas producten van Nederlandse bodem, uit Nederlandse kassen of waar dan ook in de wereld. Hierbij geldt: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als noodzakelijk.

Als sector streven we naar naadloze, transparante, duurzame en veilige ketens waarbij kan worden getraceerd tot de bron. We maken gebruik van nieuwe technologieën en ketenstandaarden. Dankzij onze kennis en innovatief vakmanschap is de groente- en fruitsector de afgelopen decennia sterk gegroeid. Daar plukken we met elkaar de vruchten van.


In 152 landen ter wereld liggen groenten en fruit van Nederlandse bodem in het winkelschap: dat is dus in drie op de vier landen

In 152 landen ter wereld liggen groenten en fruit van Nederlandse bodem in het winkelschap: dat is dus in drie op de vier landen

Goed voor jou, goed voor de samenleving

Groenten en fruit zijn gezond, duurzaam en dragen bij aan een sterke economie. Het eten van voldoende groenten en fruit kan een belangrijke besparing opleveren in kosten voor gezondheidszorg.

Om een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame samenleving bouwt GroentenFruit Huis aan netwerken met organisaties uit onder andere gezondheidszorg, NGO’s, horeca en onderwijs met als gemeenschappelijk doel een hogere consumptie van groenten en fruit. GroentenFruit Huis investeert met het ministerie van LNV in het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, om samen met bedrijven de consument te inspireren om meer groenten en fruit te eten.

De groente- en fruitsector zorgt voor de dagelijkse beschikbaarheid van gezonde en duurzame groenten en fruit in Europa en ver daarbuiten. Onze ambitie is de gemakkelijke keuze de gezonde keuze te laten zijn.