GroentenFruit Huis

Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

08
woensdag
januari
 • Keukenhof
 • Van 14:00 tot 18:00 uur

De finalisten van de 34e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020 zijn bekend: SK Roses in De Lier, Plantanious in Kwintsheul en Coöperatieve Telersvereniging Prominent in De Lier. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bracht vrijdag een felicitatiebezoek aan deze topondernemers die kans maken op de meest prestigieuze ondernemersprijs van de Nederlandse tuinbouwsector. Op 8 januari 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Excellent ondernemerschap

De jury: alle kandidaten tonen durf, visie en doorzettingsvermogen en zijn parels van de innovatieve tuinbouwsector. De finalisten zijn alle drie onderscheidend op alle aspecten van het ondernemerschap: innovatief met een continue drive tot verbetering van processen in het bedrijf, maar zetten zich ook in voor de ontwikkeling van de sector. Deze ondernemers werken met partners aan een duurzame en circulaire tuinbouw.

Tomaten

De Coöperatieve Prominent Groep in De Lier is in de volksmond bekend als Prominent. Al 25 jaar is de coöperatieve telersvereniging met 37 leden gespecialiseerd en succesvol in samenwerken, innovatief ondernemerschap en de marketing van tomaten voor de internationale markt.

Rozen

SK Roses in De Lier is een succesvolle familieonderneming waar een jonge generatie het bedrijf heeft overgenomen. Broers Marc, Bas en Tom Koene voeren de operationele leiding in het bedrijf, dat bestaat uit drie locaties met in totaal 65.000 m2 glas en maar één doel heeft: jaarrond hoogkwalitatieve Avalanche rozen telen.

Planten

De tweelingbroers Joost en Freek Jansen leiden Plantanious in Kwintsheul, een potplantkwekerij die al drie generaties in de familie is. De jonge ondernemers telen kamerplanten en bloeiende seizoensproducten onder 4,5 hectare glas.


Prijsuitreiking

Nu de drie genomineerden bekend zijn, gaat de tweede beoordelingsronde in. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 8 januari 2020 in Keukenhof, tijdens de feestelijke 34e editie van de prijsuitreiking. Daarvoor worden alle tuinbouwondernemers uitgenodigd. De bijeenkomst staat in het teken van ‘Vitaal Ondernemerschap’.

Programma woensdag 8 januari 2020

 • 13.00 uur: Ontvangst in Oranje Nassau Paviljoen
 • 14.00 uur: Plenair programma
  • Welkom door dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck
  • Welkom door voorzitter Michiel F. van Ginkel
  • Tuinbouw 2019 in cijfers
  • Inleiding Wybe Draijer, voorzitter van de Groepsdirectie van Rabobank over vitaal ondernemerschap in de tuinbouw
  • Inleiding Ruud Veltenaar, TED-X spreker over hoe en waarom bijzondere ondernemingen 10 x beter presteren
  • Presentatie van de genomineerden door Sander Schimmelpenninck
  • Bekendmaking winnaar Tuinbouw Ondernemersprijs 2020
 • 16.00 uur: Drankje, hapje en bijpraten over vitale ontwikkelingen in het nieuwe jaar
 • 18.00 uur: Einde bijeenkomst

Over de Tuinbouw Ondernemersprijs

Anthura in Bleiswijk won de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 en is een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector. De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé Ondernemersprijs van de sector die jaarlijks wordt toegekend door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. De stichting wordt gedragen door: Interpolis, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Flynth adviseurs en accountants, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, Rabobank, HPP Exhibitions.

Ondernemingen en ondernemers die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de Stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.