Terug naar Nieuws
15 december 2023
NVWA-tarieven 2024 hoger door inflatie, loonstijging en afbouwen demping

LNV heeft de NVWA-tarieven voor 2024 gepubliceerd in de Staatscourant. De tarieven vallen hoger uit door inflatiecorrectie en loonstijgingen, maar ook doordat demping van tarieven door LNV verder afgebouwd worden komend jaar. Dit heeft tot gevolg dat tarieven zullen toenemen variërend met 7% tot ruim 40%! Alleen de tarieven voor e-CertNL zullen gunstiger uitvallen door een tariefcompensatie gefinancierd uit sectorreserves.

NVWA-tarieven 2024 hoger door inflatie, loonstijging en afbouwen demping

GroentenFruit Huis heeft in gesprekken en correspondentie meerdere malen bezwaren geuit tegen de verhogingen. Ondanks opgevoerde argumenten, bijvoorbeeld met betrekking tot hoge kosten voor het bedrijfsleven, hoge laboratoriumkosten, inefficiëntie in het toezicht en impact op de concurrentiepositie (ongelijk speelveld), lijkt het Ministerie zich alleen te richten op de uitvoering van het regeerakkoord zonder inhoudelijke argumenten mee te wegen.

Concurrentiepositie

GroentenFruit Huis voert namens PlantNet International (PNI) en de dierlijke sector nog gesprekken met LNV over de concurrentiepositie en de inzet van private laboratoria. LNV concludeert ten onrechte, op basis van een rapport van Wageningen Economic Research dat de NVWA-tarieven geen negatieve gevolgen hebben op de financiële draagkracht van bedrijven. GroentenFruit Huis legt LNV uit dat het juist om de concurrentiepositie gaat van NL BV, die door hoge kosten en inefficiëntie van het toezicht in het geding is.

GroentenFruit Huis blijft zich verweren tegen de verhoging van NVWA-tarieven en blijft zich inzetten voor meer efficiëntie in het toezicht. We willen dat de overheid meer stuurt op de interne kosten-efficiëntie van NVWA en minder wijst naar het bedrijfsleven als het gaat om efficiënt toezicht. Tegelijkertijd willen we efficiëntere inzet van de keuringsdiensten (KCB) bij onder andere importcontroles, betere service ten aanzien van doorlooptijden van laboratoria (fytosanitair en voedselveiligheid), meer gebruik van bestaande data en lagere tarieven en versimpeld toezicht daar waar sprake is van ongelijk speelveld.

Meer informatie: Matthijs Montsma.

Lid worden?

Word lid via de onderstaande link
Klik hier om lid te wordenLid worden