GroentenFruit Huis

Nutri-Score leidt aandacht af van groenten en fruit

Geplaatst op 28 november 2019

Vandaag kondigde Staatssecretaris Blokhuis aan dat het kabinet de Nutri-Score heeft gekozen als voedselkeuzelogo. Maar de consument heeft meer nodig om echt te worden geholpen om 'de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze' te laten zijn.

In Nederland wordt de Schijf van Vijf gebruikt om aan te geven wat de gezonde en duurzame keuze is. Binnen de Schijf van Vijf is groenten en fruit de grootste productgroep maar onze gemiddelde consumptie ligt ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Dat terwijl een hogere consumptie zorgt voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Een volwassene eet gemiddeld 131 gram groenten en 114 gram fruit per dag in plaats van de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit. De consumptie van groenten en fruit stagneert al jaren. Het is ook de productgroep die van alle groepen binnen de Schijf van Vijf, het verst achterblijft bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Verkeerde been 

We roepen het kabinet op om de consument te ondersteunen bij het maken van een gezonde keuze. Groenten en fruit zijn altijd onderdeel van de Schijf van Vijf en hebben geen logo nodig. Bewerkte producten kunnen een hogere Nutri-Score krijgen als er bijvoorbeeld groenten en fruit aan wordt toegevoegd. Deze toevoegingen bestaan meestal uit producten die zo ver bewerkt zijn, waardoor ze niet meer vergeleken kunnen worden met  groenten en fruit. Consumenten worden daarbij op het verkeerde been gezet en denken dat ze met een goede Nutri-Score gezond eten, terwijl ze de benodigde voedingsstoffen niet binnen krijgen. Met de invoering van de Nutri-Score wordt er veel aandacht besteed aan uitleg over het voedselkeuzelogo. Wij pleiten voor extra aandacht en maatregelen om eten volgens de Schijf van Vijf te verder te stimuleren.

Gezonde en duurzame samenleving 

Invoering van een jaarlijkse consumptiemonitor kan helpen bij het in kaart brengen zodat ieder jaar kan worden vastgesteld hoe het is gesteld met ons consumptiepatroon en of consumenten inderdaad een gezondere keuze maken. In diverse overheidsstukken wordt het stimuleren van de consumptie van groenten en fruit genoemd vanuit de ambitie om een gezonde en duurzame samenleving te realiseren. Hiermee heeft de overheid aangegeven te willen inzetten op een hogere consumptie. Begin 2019 werd realisatie van deze ambitie al bemoeilijkt door invoering van een hoger btw-tarief op groenten en fruit. We roepen het kabinet op met de invoering van Nutri-Score niet voorbij te gaan aan datgene waar de consument het meest mee geholpen is, dat is een duwtje in de goede richting op de winkelvloer om meer te eten volgens de Schijf van Vijf.

Debat 

Het Nationaal Groentecongres organiseert samen met Foodlog op 20 februari 2020 van 14.00 - 17.00 uur een debat rondom het Voedselkeuzelogo:
Policy Debate on Food Choice, Food Marketing and Public Health
How to communicate the Nutri Score in the EU/Netherlands?

De Franse wetenschapper Serge Hercberg, die met zijn team in opdracht van de Franse overheid de Nutri-Score ontwikkelde, zal het keuzelogo en de manier waarop het volgens hem gecommuniceerd moet worden, toelichten. Daarnaast zullen internationale experts op het gebied van marketing, nudging en hulp bij voedselkeuzes hun visie te geven. Vervolgens gaan we het debat aan. We nodigen politiek, overheid, pers, ngo’s en belangrijke stakeholders zoals Consumentenbond, SGF en voedingsdeskundigen uit de wetenschap, maatschappij en het bedrijfsleven uit om aan het debat deel te nemen.