GroentenFruit Huis

Minister Gove kondigt herziening Engelse nationale voedselstrategie aan

Geplaatst op 2 juli 2019

Defra-minister Michael Gove heeft Henry Dimbleby, mede-oprichter van restaurantketen Leon en de Sustainable Restaurant Association, aangesteld om een nieuwe nationale voedselstrategie te ontwerpen. Dimbleby zal de gehele Britse voedselketen from farm to fork onder de loep nemen en onderzoeken hoe een nieuwe voedselstrategie kan bijdragen aan een beter milieu en volksgezondheid, verduurzaming van de landbouw, en economische welvaart. De verwachting is dat de National Food Strategy in de zomer van 2020 zal worden gepubliceerd.

Britse landbouwsector overwegend positief

De aankondiging van de National Food Strategyis over het algemeen goed ontvangen binnen de landbouwsector. Zo zei Guy Smith, deputy president van de NFU:

“The NFU has long called for Government to have a food strategy – primarily so it recognises the strategic importance of food, which in turn recognises the strategic importance of home food producers. So this is potentially good news”.

Volgens de NFU is het echter wel van essentieel belang dat de National Food Strategy ten goede komt aan de gehele samenleving en niet los staat van ander beleid (bijv. op het gebied van obesitas of voedselverspilling).

Nederlandse input

Dimbleby bracht twee weken geleden een bezoek aan Nederland, waar hij sprak met vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), onderzoeksinstituten en bedrijven. Er werd onder meer gesproken over Nederlandse initiatieven met betrekkingen tot de kringlooplandbouw en het Nationaal Preventieakkoord (met maatregelen tegen obesitas, roken en overmatig drinken).

Bron: Agroberichten Buitenland