GroentenFruit Huis

En de Fruit & Veg Award 2020 gaat naar…. Luukskitchen!

Geplaatst op 14 oktober 2020

Woensdag 14 oktober jl. rond etenstijd stond bij foodblogger Luuk van Merwijk van Luukskitchen een verrassing voor de deur: tv-kok en acteur Hugo Kennis, auteur en presentatrice Nadia Zerouali én de Fruit & Veg Award 2020. 

Deze award is voor het eerst uitgereikt aan de foodblogger die de Nederlandse thuiskoks het meest inspireert met recepten vol groenten en fruit. Samen met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit vindt GroentenFruit Huis dat je elke dag inzetten om gezonde eetkeuzes te promoten een podium verdient. Zeker in deze tijd waarin gezondheid en een goede weerstand belangrijker zijn dan ooit. 

Een mooie bekroning voor Luuk

In de afgelopen weken hebben 3860 publieksstemmers en een vakjury - bestaande uit Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid), Tamara de Weijer (huisarts, auteur en ambassadeur van het NAGF) en Nadia Zerouali (auteur en presentatrice) - bepaald wie van de 20 genomineerden de Fruit & Veg Award 2020 zou winnen. Dat Hugo Kennis en Nadia Zerouali vandaag bij Luuk van Merwijk op de stoep stond, was dan ook een geweldig compliment. De jury zei over de winnaar: “Luuk brengt zijn inspiratie op een hele makkelijke, toegankelijke manier waardoor hij een breed publiek aanspreekt. Met zijn chronische ziekte reuma laat hij bovendien zien dat je met gezonde voeding veel kan bereiken. Het verbaast ons dan ook niet dat Luuk ook de meeste stemmen kreeg van het publiek.” Behalve de eer en een mooie award voor aan de muur, krijgt Luuk een jaar lang elke maand een pakket met verse groenten en fruit om zijn volgers te blijven inspireren met kleurrijke gerechten en tussendoortjes.

Aandacht voor groenten en fruit is nodig

Voldoende groenten en fruit eten is voor veel mensen een uitdaging. Eetgewoontes zijn vaak zo ingesleten dat ze moeilijk zijn te veranderen. Bovendien denken we vaak dat we gezonder eten dan we daadwerkelijk doen. Om groenten en fruit extra in de spotlights te zetten, hebben NAGF en GroentenFruit Huis 14 oktober uitgeroepen tot Nationale Groente- en Fruitdag. Met speciale aandacht voor de groente- en fruitrijke lunch. Want uit door het NAGF gepubliceerd onderzoek blijkt dat vooral bij de eetmomenten overdag veel winst te behalen is. Ook nu we doordeweeks vaker thuis lunchen is de boterham met kaas veruit favoriet. Eet je daar salade of soep bij, dan zit je meteen een stuk dichterbij de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit die nodig is.

Belangrijke rol voor gezonde foodbloggers

Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF: “Op een dag als vandaag vragen we extra aandacht voor het belang van gezonde eetkeuzes. Maar wij zijn er niet bij als mensen thuis hun boodschappenlijstje maken en het eten bereiden. Daarom hechten we zoveel waarde aan de rol van foodbloggers.” Wat mensen dragen, kijken, luisteren en doen, wordt meer en meer geïnspireerd door influencers, dus ook wat er op tafel staat. Gelukkig zijn er veel foodbloggers die hun volgers helpen om lekkere én gezonde eetkeuzes te maken. “Met de aandacht voor deze Fruit & Veg Award hopen we dat steeds meer mensen op zoek gaan naar gezonde inspiratie.” De jury had wel een tip voor de mogelijke winnaar van volgend jaar. Jaap Seidell: “We zien dat het foodblogger-landschap in Nederland nog wel wat diverser kan.” Foodbloggers die echt een diverse groep aanspreken met dagelijks gezonde en verrassende recepten met groenten en fruit zijn zeker kanshebbers voor volgend jaar.