GroentenFruit Huis

Ook kabinet kiest voor een gezonde generatie

Geplaatst op 15 december 2021

Uit het vanmiddag gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat ook het kabinet kiest voor een gezonde generatie in 2040 en dat zij op termijn de btw op groenten en fruit willen verlagen tot 0%. GroentenFruit Huis heeft zich jarenlange sterk gemaakt voor deze aanpassing en is dan ook zeer verheugd met dit nieuws.

In 2020 liet GroentenFruit Huis onderzoek doen door BakerMcKenzie naar het verlagen van het btw tarief. In dit rapport stelde Prof. Mr. Dr. R.A. Wolf vast dat bij de alledaagse boodschappen de prijs vaak bepalend is. Aan de kassa wint goedkoop het van gezond. Een gericht laag btw-tarief voor groenten en fruit kan deze valse keuze doorbereken en de drempel voor gezond verlagen. Janine Luten: "Vorige week hebben wij onze nieuwe missie gepresenteerd, hiermee willen we een beweging in gang zetten naar een gezonde generatie. Dat ons nieuwe kabinet de 0% btw opneemt in haar coalitieakkoord is een extra steun in de rug om dit sneller te bereiken. Wij hopen dan ook dat zij dit snel zullen uitvoeren zeker omdat met de coronapandemie pijnlijk naar voren komt dat een goede gezondheid zeer belangrijk is."

De opmerking in het regeerakkoord sluit aan bij het besluit van de Europese ministers van Financiën, begin december, waarbij zij lidstaten de mogelijkheid bieden om het btw-tarief voor groenten en fruit op 0% te zetten. Een verstandig besluit in een tijd waar steeds meer naar voren komt dat een gezond en duurzaam voedingspatroon de basis is voor een gezonde bevolking. GroentenFruit Huis vindt dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl ongeacht zijn of haar inkomen. Voor veel consumenten, en met name de lagere inkomensgroepen, is de drempel om gezonder te gaan leven te hoog. Eén van die obstakels zijn de hogere kosten van gezonde voeding. De huidige coronacrisis vraagt om onorthodoxe maatregelen. Het is nu de tijd om het middel van een extra laag btw-tarief gericht in te zetten. Groenten en fruit lenen zich bij uitstek voor. De winst hiervan zal zeer waarschijnlijk leiden tot gezondere keuzes en een weerbaarder bevolking.