GroentenFruit Huis

Geef kleur door op de Nationale Groente- en Fruitdag!

Geplaatst op 14 oktober 2021

Neem een Ga Voor Kleur Break en snack je middagdip eruit met groenten en fruit! Dat is het thema van de tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag die gisteren, 14 oktober, plaatsvond. Deze dag is in het leven geroepen door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) om Nederlanders te inspireren om gemakkelijker meer groenten en fruit te eten. 

Door het hele land vonden op 14 oktober acties plaats van partners en organisaties en werd om 16.00 uur groenten en fruit gesnackt. Diverse onderwijsinstellingen, zorginstellingen, leveranciers, gemeenten en supermarkten zullen consumenten inspireren met gezonde tussendoortjes.

Ga Voor Kleur Break

Hoe meer groenten en fruit mensen in hun omgeving zien, hoe meer ze ervan gaan eten. En dat is nodig, want de meeste Nederlanders halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (200 gram) niet. Gemiddeld eten Nederlanders 130 gram groente per dag, waarvan slechts 7 gram als tussendoortje wordt gegeten. Het eten van groenten en fruit is belangrijk voor een gezond en duurzaam eetpatroon. Daarom worden groenten en fruit op 14 oktober in het zonnetje gezet om te laten zien dat groenten en fruit gezond, duurzaam en vooral ook lekker zijn. Om 16.00 uur riep het NAGF zoveel mogelijk mensen op om groente of fruit als tussendoortje te nemen tijdens de Ga Voor kleur Break. 


Een dag vol groente en fruit initiatieven

Dit jaar werd de dag breed gesteund door ruim 130 partners met allerlei initiatieven. Er deden zorginstellingen, onderwijsinstellingen, bedrijven uit de AGF-sector, supermarkten en grote cateraars mee. In het hele land werden groente-en fruitsnacks uitgedeeld en om 16.00 uur werd in een social-mediacampagne aandacht gevraagd voor de Ga Voor Kleur Break. Een selectie uit de acties:

  • Boeren en tuinders van LTO Noord, ZLTO en LLTB deelden op verschillende plekken in Nederland een kist met producten van Nederlandse bodem uit aan organisaties die zich inzetten op het gebied van voeding en gezondheid om aandacht te vragen voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel voor ons allemaal.
  • Bij de Gemeente Breda staat de hele maand oktober in het teken van gezonde voeding. Op 14 oktober werden gratis snackgroenten uitgedeeld aan medewerkers van het Stadskantoor, de afvalservice en Altea.
  • BASF startte een buren-actie, waarbij de ruim 800 medewerkers gezonde groentesnacks ontvingen voor zichzelf en voor hun buren. Zo werd kleur doorgegeven.
  • Oxin Growers werkte samen met 260 telers. Op 14 oktober gaven zij gratis verse groenten en fruit aan de lokale voedselbank in Barendrecht.
  • Bij Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) is de hele maand oktober een gezonde maand. Op 40 locaties gingen zij samen met de kinderen op onderzoek uit naar de herkomst van bijzondere groenten en fruit en maakten ze daar heerlijke gerechten van.
  • Vitam, cateraar met restaurants op 250 locaties, waaronder Universiteiten, overheidslocaties en bedrijven. Vitam inspireerde haar restaurantbezoekers de hele week om groente te eten op verschillende eetmomenten.
  • In het Erasmus MC werd de balie van polikliniek Verloskunde & Gynaecologie een kleurrijk geheel met voor iedere bezoeker gratis snackgroenten en fruit.

Nederland geeft kleur door

De Nationale Groente- en Fruitdag is onderdeel van de campagne Geef Kleur Door die ter ondersteuning van het Internationaal Jaar voor Groenten en Fruit van de Verenigde Naties is ontwikkeld. NAFG focust zich hierbij op verschillende eetmomenten op de dag om de groente- en fruitconsumptie een boost te geven.

Dutch Food Week

De Nationale Groente en Fruit dag is net als vorig jaar een Dutch Food Week Activiteit, die plaatsvindt van 9 tot 16 oktober.   

Bron: NAGF