GroentenFruit Huis

Succesvol lobbytraject GroentenFruit Huis voor uiensector

Geplaatst op 31 juli 2017

GroentenFruit Huis heeft, in samenwerking met LTO Nederland en Holland Onion Association, een succesvolle lobby uitgevoerd voor de goedkeuring van de werkzame stof maleïnehydrazide voor de export van Nederlandse uien.

De Europese lidstaten hebben in meerderheid ingestemd met een verlenging van de toelating van kiemremmer Maleïne Hydrazide (MH), onder de voorwaarde dat uiterlijk 1 november 2018 een gezuiverde variant van het product beschikbaar is. De huidige toelating zou eind oktober 2017 aflopen. Zonder de kiemremmer is lang bewaren lastig en de export naar verre bestemmingen niet meer mogelijk.  

GroentenFruit Huis heeft zich, in samenwerking met LTO Nederland, Holland Onion Association en Provincie Zeeland, sterk ingezet richting Den Haag en Brussel voor de hernieuwde toelating. Het ministerie van Economische Zaken heeft deze week per brief de toelating bevestigd aan GroentenFruit Huis. Voorzitter Gijsbrecht Gunter van het Comité Uien geeft aan blij verrast te zijn door het Brussels besluit: "Onze positie als groot exporterend uienland is hiermee voorlopig gewaarborgd".