GroentenFruit Huis

Tijd begint te dringen voor handelsakkoord EU-VK

Geplaatst op 3 november 2020

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk lopen nog altijd zeer stroef vanwege drie grote thema's: visserij, een gelijk speelveld en governance. Uiterlijk begin deze week zou duidelijk moeten zijn of een akkoord er nog in zit of dat we ons voor moeten bereiden op een no-deal scenario. 

Dat stelde Willi Schulz- Greve, hoge ambtenaar bij de Europese Commissie binnen DG AGRI,  maandag 26 oktober tijdens twee aparte bijeenkomsten van koepelorganisaties Freshfel en Copa-Cogeca waar ook GroentenFruit Huis bij aanwezig was. Langzaam aan lijken er weer wat bewegingen te zijn in de onderhandelingen nu de gesprekken tussen de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost zijn hervat. President Emmanuel Macron zou zelfs hebben aangegeven bereid te zijn om water bij de wijn te doen in het visserijdossier, waar de Britten en de EU het maar niet over eens worden, uit vrees voor een groot verlies van visgronden bij een no-deal.

Lichtpuntjes voor akkoord

Ondanks dat de hoofdonderhandelaars van het VK en de EU, David Frost en Michel Barnier, er nog niet uit zijn gekomen, zijn er volgens Schulz Greve wel degelijk lichtpuntjes die ertoe zouden kunnen leiden dat een akkoord minder ver weg is dan door velen wordt gedacht. Zo zou er al worden gewerkt aan teksten waarmee de meer technische knelpunten voor wat betreft de handel in versproducten zouden moeten worden ondervangen. Het gaat dan over zaken als digitalisering van douanesystemen en efficiënte logistieke processen.

Wederzijdse afhankelijkheid    

Naast het gesprek met Schulz-Greve, nam tijdens de bijeenkomst van Copa-Cogeca ook een Britse afvaardiging van de UK Permanent Mission in Brussel deel aan het overleg. Alhoewel de Britten weinig los wilde laten over hun visie op de onderhandelingen en vooral reeds bekende informatie met de aanwezigen deelden, benadrukten ze wel de wederzijdse afhankelijkheid door aan te geven dat het VK jaarlijks voor 14 miljard Pond aan agro-producten naar de EU exporteert en voor 37 miljard Pond aan agro-producten uit de EU importeert. Bij het uitblijven van een deal zouden die stromen ernstig kunnen worden verstoord met grote gevolgen voor handelsbedrijven en consumenten van dien.   

Medio november

Het VK en de EU hebben aangegeven zeven dagen per week te zullen onderhandelen zodat er hopelijk medio november een deal op tafel ligt. Als er dan geen deal op tafel ligt zal er onvoldoende tijd zijn om vóór 1 januari 2021 te laten ratificeren door het Britse Parlement en het Europese Parlement. 

RTL bericht overigens dat een visserijdeal dichtbij lijkt.