GroentenFruit Huis

GroentenFruit Huis roept overheden NL en VK op tot praktische oplossingen

Geplaatst op 16 januari 2019

Gisteravond heeft een meerderheid van het Britse Lagerhuis tegen de Brexit-deal gestemd waar al twee jaar aan wordt gewerkt. Daarmee komt een harde Brexit steeds dichterbij. Als er geen deal komt, krijgt het Verenigd Koninkrijk hiermee voor alle EU-landen een derde-landen status met mogelijke gevolgen op het gebied van inspecties, grenscontroles, documenten, fytosanitair beleid, voedselveiligheid, kwaliteit etc. 

“GroentenFruit Huis betreurt deze ontwikkeling ten zeerste”, zegt Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis in een eerste reactie. “Het is van groot belang dat de voedselvoorziening van consumenten in het Verenigd Koninkrijk op het huidige niveau kan worden gehandhaafd. Als vertegenwoordiger van de groente- en fruitbedrijven roepen wij de betrokken partijen hier in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk op om vooral praktische oplossingen te zoeken zodat ondernemers en consumenten geen slachtoffer worden van de politieke beslissingen.”

Logistieke gevolgen niet te voorspellen 

Bij een harde Brexit zal de status van het Verenigd Koninkrijk als derde land voor Nederlandse groente- en fruitbedrijven op het gebied van de benodigde documentenstroom naar verwachting niet voor grote problemen zorgen. “Veel bedrijven doen al zaken met derde landen en zijn dus goed voorbereid”, licht Mulder toe. “Maar de gevolgen van een no-deal Brexit op het gebied van logistiek en oponthoud aan de grens zijn niet te voorzien. Daar kunnen bedrijven zich niet op voorbereiden."

Digitale documentenstroom 

GroentenFruit Huis heeft in het belang van het collectief veel overleg met overheidsinstanties hier en in het Verenigd Koninkrijk om zaken zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo was GroentenFruit Huis eind vorige week in overleg met de ambassade in Londen en het Fresh Produce Consortium, de Britse belangenorganisaties voor groenten en fruit, om te overleggen welke stappen ondernomen moeten worden om een eventuele overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk daarbij aan het elektronisch aanbieden van de benodigde documenten zodat er op dat vlak geen oponthoud hoeft te ontstaan.