GroentenFruit Huis

Expo Dubai biedt mogelijkheid om kansen te verkennen

Geplaatst op 4 november 2021

Deze week nam GroentenFruit Huis directeur Janine Luten, samen met een drietal leden deel aan de handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten ter gelegenheid van de Expo 2020. Om bekende redenen kon deze missie nu pas plaatsvinden. De missie is gericht op bedrijven die zich bezighouden met water, duurzame energie, voedsel, stedelijke inrichting of logistiek.

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, vervulde de rol van zakelijk missieleider. Daarnaast namen deel: Tom de Bruijn, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is aanwezig als 'Expo Champion'. 

Oplossen handelsbelemmeringen

Ook het koningspaar reisde deze week af naar de Expo in Dubai en bracht daar een bezoek aan het Nederlandse paviljoen. Aldaar heeft Janine Luten Hare Majesteit Koningin Máxima mogen vertellen over de uitdagingen en de kansen voor de groente- en fruitsector. Samen met de aanwezige GroentenFruit Huis-leden en diverse stakeholders zijn de mogelijkheden verkend en goede gesprekken gevoerd die moeten leiden tot het oplossen van handelsbelemmeringen. 

Online is groot

Dubai is voor 90% afhankelijk van import. In 2020 kampte het land als gevolg van COVID-19 met lege schappen. Dit is voor Dubai aanleiding om flink te investeren in lokale productie en vertical farming. De productielocaties bevinden zich vooral rond Abudabi. De business vindt plaats in Dubai. Opvallend is dat online bezorgen van boodschappen op veel groter schaal wordt gedaan dan in Nederland. Zelfs ontbijt of lunch worden per scooter bezorgd. Ook op het gebied van digitalisering wordt er hard aan de weg getimmerd. Men heeft veel ervaring met Blockchain, zo werd duidelijk gemaakt. Naast de goede internationale contacten, bood de missie ook volop kansen om cross-overs te maken met de overige sectoren: logistiek, water en duurzame energie. 


Lees ook: Terugblik succesvolle handelsmissie VAE & Expo 2020 Dubai