GroentenFruit Huis

Volop media-aandacht voor de hoge groenteprijzen

Geplaatst op 23 februari 2023

De landelijke pers besteedde afgelopen week veel aandacht aan de stijgende groenteprijzen. Vele media benaderden GroentenFruit Huis voor informatie. Marktspecialist Wilco van den Berg werd namens GroentenFruit Huis geïnterviewd door RTL Nieuws. Bij producten als bloemkool, broccoli en ijsbergsla is het Spaanse aanbod krap door kou in januari en zijn de prijzen tijdelijk hoog.  

Bloemkool, broccoli, ijsbergsla, tomaten maar ook courgettes die in Nederland in de winkels liggen, halen we deze tijd van het jaar voor een groot deel uit Spanje. In februari komt bijna de helft van de totale Nederlandse import van groenten uit Spanje. In Nederland worden nu wel wat tomaten geplukt, maar veel minder dan voorheen vanwege de hoge energieprijzen. De oogst in Spanje valt tegen. Het weer is afgelopen jaar grillig geweest: eerst een warme decembermaand waarna vervolgens een koude periode in januari volgde. De teelten zijn vertraagd en dat zorgt voor minder aanbod en hogere prijzen: zo'n 25 tot 50 procent hogere supermarktprijzen voor diverse groenten. 

Hoe hard de prijzen stijgen is afhankelijk van het inkoopbeleid van een supermarkt of winkel, legt Wilco van den Berg aan RTL Nieuws uit. "Er zijn supermarkten die van tevoren afspraken maken over aantallen en prijzen. Wie dat niet doet koopt op vrije markt in, waar prijzen nu hoog liggen." Het weer is momenteel in Spanje verbeterd en over niet al te lange tijd komt de Nederlandse productie van vruchtgroenten op gang. Dus de hoge prijzen zijn tijdelijk. Er zijn uiteraard nog volop andere groenten, zoals Hollandse wintergroenten, verkrijgbaar. 

Bekijk het volledige nieuwsitem terug op de website van RTL Nieuws of lees het artikel