GroentenFruit Huis

Tuinbouw goed voor bijna 3 procent Nederlandse economie

Geplaatst op 26 juni 2020

Bedrijven in het tuinbouwcluster dragen direct en indirect 15,3 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de tuinbouwcijfers, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research gisteren bekend hebben gemaakt. De sector laat een jaarlijkse groei zien in productie, werkgelegenheid en R&D.

Uit de cijfers blijkt dat de tuinbouwcluster flink geraakt is door de coronacrisis. De exportdip in maart en april laat zijn sporen achter, maar voor diverse producten is de afzet aan het herstellen. Veel bedrijven hebben het nog wel zwaar, waaronder bedrijven in de voedingstuinbouw die zijn gespecialiseerd in levering aan het foodservicekanaal. De beperkingen in de horeca en bedrijfskantines hebben direct invloed op de leveringen van producenten en handelsbedrijven in het foodservicekanaal.  

De Tuinbouwcijfers 2019 zijn tot stand gekomen door onderzoek van het CBS en Wageningen Economic Research op verzoek van het ministerie van LNV. Het tuinbouwcluster - bestaande uit de ketens van groenten en fruit, sierteelt, uitgangsmaterialen en techniek - is goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid en zorgt daarmee voor circa 300.000 banen (254.000 FTE). Van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Nederland wordt 4,5 procent door de tuinbouwketen gedaan. De totale bijdrage van de tuinbouwketen aan de Nederlandse economie is 2,7 procent van het bruto binnenlands product en is daarmee ruim 1,5 keer groter dan Schiphol.