GroentenFruit Huis

Meer appels en minder peren verwacht dan vorig jaar

Geplaatst op 27 juli 2021

Dit jaar zullen in Nederland naar verwachting meer appels worden geplukt dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst lager wordt geraamd. Een jaar geleden viel de oogstomvang van appels juist tegen en was die van peren goed te noemen. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming.

Er hangen meer appels aan de bomen dan in 2020. Hierdoor wordt de totale appelpluk 14 procent hoger ingeschat dan in 2020. Bij peren is het beeld juist andersom waardoor de perenoogst 19 procent lager wordt geraamd dan vorig jaar. Vanaf begin september is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar en kan de consument weer genieten van de smakelijke nieuwe oogst.

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.947 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Dit is drie procent lager dan vorig jaar en daarmee is de dalende trend nog steeds niet gestopt. Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 101 miljoen kilo Elstar geoogst. Dit is hoger dan vorig jaar, maar haalt niet de oogstomvang van 2019. Hetzelfde geldt voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (incl. Jonagored), waarbij dit jaar uitgegaan wordt van 56 miljoen kilo. Ten opzichte van 2019 valt de totale appeloogst in 2021 ongeveer 10 procent lager uit.

Op 10.070 hectare staan in ons land perenbomen geregistreerd. Hiermee is het oppervlak 1 procent hoger dan vorig jaar. In de jaren voor 2020 is het areaal constant gegroeid. Deze nieuwe aanplant zien we nu terug in de productie. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 251 miljoen kilo. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen waarbij wordt gerekend op respectievelijk 22 miljoen kilo en 17 miljoen kilo. 

Bijlage: tabel Oogstraming appels en peren in Nederland