GroentenFruit Huis

Goede oogst appels en peren verwacht in Nederland

Geplaatst op 19 juli 2018

Ondanks de droogte verwachten telers van appels en peren dit jaar een goede oogst. Door extra water te geven hebben appels en peren tot nu toe (19 juli) over het algemeen niet veel last van de droogte. Het eindresultaat is uiteraard pas eind augustus bekend als de oogst van start gaat. Naar verwachting begint de oogst vroeg dit jaar; een week eerder dan vorig jaar. De oogstraming komt uit op 259 miljoen kilo appels en 398 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming.

De appels en peren die nu aan de bomen hangen zijn van goede kwaliteit en zullen door de vele zonuren een uitmuntende smaak hebben. Ook is er tot nu toe weinig hagelschade. Wel is het belangrijk dat de fruitbomen tot aan de oogst voldoende water kunnen blijven krijgen. Vergeleken met vorig jaar zal de oogst van appels en peren groter zijn, maar toen was er sprake van een oogstreductie door late nachtvorst in het voorjaar. Een betere vergelijking is te maken met het oogstjaar 2016.  Hieruit blijkt dat de totale appelproductie van 2018 vooral door een kleiner oppervlak zal achterblijven op die van 2016.

Dit jaar is bij peren de grens van 10.000 hectare gepasseerd, zoals blijkt uit cijfers van CBS. De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.080 hectare, terwijl appelbomen op 6.710 hectare te vinden zijn. Jaarlijks krimpt het oppervlak met appelbomen een paar procent en stijgt het perenoppervlak. Elstar is met een aandeel van ruim 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 106 miljoen kilo Elstar geoogst. Het tweede ras is Jonagold (incl. Jonagored) waarbij uitgegaan wordt van 66 miljoen kilo.  

De oogst van Conference, goed voor bijna tachtig procent van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 312 miljoen kilo. Het oppervlak met Conference stijgt jaarlijks; dit jaar met 5 procent. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen met een raming van 29 miljoen kilo en 26 miljoen kilo.

Klik hier voor de tabel tabel oogstraming 2018