GroentenFruit Huis

Gelijke appeloogst en iets meer peren verwacht dan in 2021

Geplaatst op 20 juli 2022

De Nederlandse oogst van appels zal dit jaar naar verwachting even groot zijn als vorig jaar. Er zullen iets meer peren worden geplukt dan in 2021 toen de oogst juist tegenviel. De Nederlandse oogstraming komt uit op 245 miljoen kilo appels en 368 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van de werkgroep oogstraming.

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.926 hectare. Dit is een fractie (-1%) lager dan in 2021. Hiermee is een einde gekomen aan de scherpe daling van de afgelopen jaren. Ten opzichte van vorig jaar zal de totale appeloogst in 2022 bijna even groot zijn. Elstar is met een aandeel van 40 procent verreweg de meest geteelde appel in Nederland. Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 101 miljoen kilo Elstar, vergelijkbaar met vorig jaar. Voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (incl. Jonagored), wordt uitgegaan van 53 miljoen kilo.

Iets meer Conference

Het CBS heeft perenbomen geregistreerd op 10.131 hectare in Nederland. Hiermee is het oppervlak bijna even groot als in 2021. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 288 miljoen kilo. Dit is 9 procent meer dan in 2021 toen de oogst juist laag was. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen waarbij wordt gerekend op respectievelijk 23 miljoen kilo en 22 miljoen kilo.

Eind augustus beschikbaar

De nieuwe oogst appels en peren is vanaf eind augustus weer beschikbaar. De consument kan dan weer volop genieten van de smakelijke nieuwe oogst, goed van kwaliteit en duurzaam geteeld met een lage CO2 footprint.

Hier vind u de tabel 'Oogstraming appels en peren'