GroentenFruit Huis

Factsheet blauwe bes: bijna helft huishoudens koopt blauwe bessen

Geplaatst op 4 januari 2023

In de afgelopen vijf jaar is de consumptie van blauwe bessen in Nederland verdubbeld. Nederland speelt een hoofdrol in de internationale handel van blauwe bessen. De import verdriedubbelde in de afgelopen vijf jaar. De top-3 herkomstlanden zijn Peru, Chili en Zuid-Afrika. 

Dit en meer is te lezen in de Factsheet blauwe bes in beeld van GroentenFruit Huis.

Meer kopers

Het aantal huishoudens dat blauwe bessen koopt, is flink gestegen. In 2017 kocht 35 procent van alle huishoudens weleens of geregeld blauwe bessen. Inmiddels is dat bijna de helft van de huishoudens. De gemiddelde consumptie per persoon op jaarbasis (2021) bedraagt 900 gram, dus bijna 1 kilo. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ligt de consumptie per persoon wat hoger. Vooral bij tweepersoons huishoudens en alleenstaanden in Nederland zijn blauwe bessen bovengemiddeld populair.

Sterke handelsrol

In 2021 verkochten Nederlandse handelsbedrijven 122 miljoen kilo blauwe bessen. Het gaat vooral om geïmporteerde bessen, maar in de zomermaanden ook om Nederlandse oogst. Duitsland is goed voor 40 procent van de verkoop, gevolgd door verkoop in het binnenland (18%) en België (7%). De sterke Nederlandse handelsrol is duidelijk zichtbaar in landen als Duitsland en België waar Nederland bijna de helft van de import van blauwe bessen verzorgt.

Eerder maakte GroentenFruit Huis de 'Factsheet tomaat in beeld', 'Factsheet avocado in beeld', 'Factsheet paprika in beeld' en 'Factsheet komkommer in beeld'. U kunt deze factsheets downloaden op het ledenportaal van GroentenFruit Huis.