GroentenFruit Huis

Asperges vaker op het menu bij gezinnen met kinderen

Geplaatst op 4 mei 2022

Asperges zijn in Nederland het populairst onder gepensioneerden, maar ook steeds meer gezinnen met kinderen zetten weleens asperge op tafel. Jonge kopers lopen niet erg warm voor asperges. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van GfK cijfers.

In Nederland is asperge de voorjaarsgroente bij uitstek. De Nederlandse oogst bedroeg in de afgelopen drie jaar gemiddeld zo'n 18 miljoen kilo. Vorig jaar kocht 37 procent van de huishoudens in Nederland weleens of regelmatig asperges voor thuisverbruik. Het aantal kopers is in de afgelopen jaren licht gestegen. Zo ging het in 2017 om 34 procent van de huishoudens. Ondanks deze groei kochten 5 miljoen huishoudens in 2021 geen asperges. Binnen de aankoop van verse groenten is asperge de meest gekochte groente buiten het supermarktkanaal om. Zo wordt 40 procent gekocht bij de teler, AGF-specialist of op de weekmarkt. Daarnaast staat asperge niet te vergeten bij heel veel restaurants in het voorjaar op de menukaart. In 2020 en 2021 was dat moeilijk vanwege de coronamaatregelen.

Gezinnen met kinderen

Gepensioneerden zijn overduidelijk de grootverbruikers van asperges. Iets meer dan de helft van de totale consumentenaankoop koopt voor rekening van ouderen. In de afgelopen jaren wint asperge aan populariteit onder gezinnen met kinderen. Zo is asperge in 2021 gekocht door 30 procent van de huishoudens met kinderen, terwijl het in 2017 nog om 25 procent ging. Bij jonge alleenstaanden (tot 40 jaar) komt asperge nog heel weinig voor op de boodschappenlijst. Slecht 17 procent van deze groep kopers zette in 2021 asperges op tafel. Een groot deel van de jongeren heeft geen zin of gunt zich geen tijd om te koken. Jongeren zijn toch wel te zien als de heavy users van bezorgdiensten, zowel voor boodschappen als lunches en warme maaltijden.

"Rijke" ouderen

Ondanks dat asperges gretig aftrek vinden bij gepensioneerden kopen zeker niet alle leeftijdsgenoten asperges. In 2021 kocht namelijk 52 procent van de gepensioneerde kopers asperges. Het inkomen speelt toch wel een belangrijke rol. Zo koopt een "rijke" oudere toch al gauw bijna 40 procent meer asperges dan een oudere die minder makkelijk rond kan komen.  De gemiddelde prijs die de Nederlandse consument voor een kilo asperges (wit+groen) neertelde kwam in 2021 uit op €8,74. Dit was 8 procent hoger dan in 2020. Hierbij speelt ook mee dat witte asperges steeds vaker geschild gekocht worden. Geschilde asperges zijn voor de hand liggend duurder dan ongeschilde asperges. Bijna een kwart van de totale uitgaven aan witte asperges in de supermarkt komt voor rekening van geschilde asperges. In gewicht gaat het om 16 procent. De verkoop van de geschilde variant is in de periode van 2017 tot en met 2021 verdubbeld.

Stijging groen

Het aandeel groene asperges neemt toe in de supermarkt. Bijna het hele jaar door worden groene asperges, voornamelijk uit Peru, in Nederland ingevoerd. In 2021 was de verkoop van groene asperges in Nederlandse supermarkten goed voor bijna een derde van de totale aspergeverkoop (24% in 2017). In het afgelopen jaar bedroeg de totale import van verse asperges in Nederland bijna 17 miljoen kilo voor een bedrag van bijna €80 miljoen. Het grootste deel hiervan wordt doorverkocht aan omringende landen als Duitsland, België en Denemarken. De totale Nederlandse aspergeverkoop in het buitenland (NL product en doorvoer) kwam in 2021 uit op bijna 19 miljoen kilo voor een recordbedrag van €102 miljoen.