GroentenFruit Huis

Houd oog voor het transportpersoneel

Geplaatst op 5 november 2020

Onlangs is er in het nieuws aandacht besteed aan de schrijnende situatie van het transportpersoneel. Vrachtwagenchauffeurs verrichten hun werk, gezien de huidige coronamaatregelen, onder verzwaarde omstandigheden. De toegang tot faciliteiten, zoals toilet en douche, zijn nu erg beperkt en wegrestaurants zijn alleen toegankelijk voor het afhalen van een maaltijd.

Dit betekent dat een vrachtwagenchauffeur weinig tot geen mogelijkheden heeft om zijn cabine te verlaten voor een goede rustpauze en een maaltijd. Vakbond CNV is daarom een actie en petitie opgestart om aandacht te vragen voor deze verslechterde arbeidsomstandigheden. Gezien het feit dat wij als sector veel te danken hebben aan de grote inzet van vrachtwagenchauffeurs, heeft GroentenFruit Huis contact opgenomen met CNV om te bespreken hoe wij als sector een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van deze omstandigheden en hoe wij deze actie van CNV kunnen ondersteunen. 

Goede arbeidsomstandigheden

Hieruit is voortgekomen dat GroentenFruit Huis een brief, ondersteunend aan de brief van CNV, heeft gestuurd naar mevrouw Van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Tevens hebben we CNV uitgenodigd voor een overleg om te kijken hoe we als sector, waar nodig, verbeteringen kunnen bewerkstellingen. In het licht daarvan roepen we onze leden op om in hun eigen bedrijf goed na te gaan of er voldoende faciliteiten op een veilige en hygiënische manier worden aangeboden. Vrachtwagenchauffeurs zitten de hele dag, soms ook 's nachts, op de weg en zijn erg afhankelijk van de faciliteiten die onderweg worden geboden. Laten we er samen voor zorgen dat zij, ook in deze lastige tijden, hun werk onder goede arbeidsomstandigheden kunnen blijven uitvoeren.