GroentenFruit Huis

Fruitsector weer ongewild in het nieuws wegens drugshandel

Geplaatst op 20 maart 2019

Op dit moment is er een grote actie gaande onder tientallen bedrijven actief in de fruitimport in verband met risico’s van drugshandel. Het is bekend dat de georganiseerde misdaad de fruithandel gebruikt als dekmantel voor drugshandel. Zij plaatsen daarmee de sector in een kwaad daglicht. Handelsbedrijven in groenten en fruit die hierbij betrokken raken, worden daarmee in de regel slachtoffer van deze professionele criminele organisaties. Een hele nare en risicovolle ervaring voor de betreffende bedrijven en bovendien schadelijk voor het imago van de groente- en fruitsector om te worden gelinkt aan drugstransport.

Jaarlijks komen ruim 230.000 containers* (FEU) met fruit binnen in de Rotterdamse haven. Containers worden in het land van herkomst afgesloten en pas hier in de haven weer geopend. In deze grote stroom bestaat de kans dat een aantal van deze containers gebruikt wordt voor drugstransport. In samenwerking met de sector voorziet GroentenFruit Huis de politie van informatie voor een effectieve opsporing. GroentenFruit Huis adviseert haar leden om in geval van verdachte zendingen altijd contact op te nemen met de politie of douane.

Vanavond is Gert Mulder als woordvoerder van GroentenFruit Huis en de sector te zien in het programma Editie NL (18.15 uur) om te spreken over de georganiseerde misdaad die de fruithandel gebruikt als dekmantel. 

Meer informatie

Door te werken in gesloten ketens met betrouwbare leveranciers wordt het risico kleiner. Als belangenorganisatie voor de groente- en fruitsector dringen we er op aan dat er officieel melding wordt gemaakt als er sprake is van een vondst van verboden middelen.

* Inschatting CBS