GroentenFruit Huis

EU publiceert noodmaatregelen om voortgang handel EU-VK te garanderen bij no-deal Brexit

Geplaatst op 11 december 2020

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben nog altijd geen nieuw handelsakkoord bereikt ondanks de naderende deadline van 1 januari 2021 waarop de transitieperiode afloopt en het VK de EU definitief verlaat. Afgelopen woensdag bracht Boris Johnson een bezoek aan Brussel om de onderhandelingen op het hoogste niveau voort te zetten met Ursula von der Leyen maar ook die gesprekken lijken weinig te hebben opgeleverd. 

De EU en het VK worden het maar niet met elkaar eens als het gaat over visserij. Daarom heeft de Europese Commissie gisteren noodmaatregelen aangekondigd om ook bij het uitblijven van een deal, het transport van onder andere vrachtwagens en vliegtuigen tussen het VK en de EU te kunnen laten doorgaan na 1 januari. Een cruciaal element voor zowel de EU als het VK om ook de handel in groenten en fruit gaande te houden.

Instemmen met tijdelijke oplossing    

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit vier verordeningen. Met behulp van de maatregelen zouden, bij het uitblijven van een deal, vrachtwagens en vliegtuigen in de komende zes maanden in ieder geval moeten kunnen blijven vliegen tussen het VK en de EU. Daarnaast zouden Europese vissers de komende tijd gewoon nog moeten kunnen blijven vissen in Britse wateren terwijl de Britse vissers voorlopig nog mogen vissen in Europese wateren, wat in de praktijk overigens nauwelijks het geval is. Een belangrijke voorwaarde voor de inwerkingtreding van het maatregelenpakket is wel dat de Britten met deze tijdelijke oplossing instemmen totdat er een definitieve oplossing is gevonden in de vorm van een visserijakkoord bijvoorbeeld. Echter is het de vraag of de Britten dit zien zitten.

Zondag a.s.cruciaal

Aankomende zondag wordt door de Britse hoofdonderhandelaar Frost en de Europese hoofdonderhandelaar Barnier beschouwd als een cruciale dag voor de onderhandelingen. Als het VK en de EU er dan niet uit komen lijkt de kans op een Brexit-deal voor 1 januari 2021 vrijwel uitgesloten aangezien zowel het Europees Parlement als het Britse Parlement bij het bereiken van een akkoord dit ook nog moeten ratificeren. Ook daar zijn nog pakweg twee weken voor nodig.

Lees hier de volledige inhoud van het pakket aan noodmaatregelen

Lees hier de onderwerpen waarover het VK en de EU recentelijk hebben onderhandeld.