GroentenFruit Huis

Bijeenkomst van GS1 Germany Branchengremium Obst & Gemüse bij PfalzMarkt

Geplaatst op 17 maart 2023

Op dinsdag 7 en woensdag 8 maart is een fysieke bijeenkomst gehouden van Branchengremium Obst & Gemüse van GS1 Germany. Deze bijeenkomst werd gehouden op het hoofdkantoor van PfalzMarkt in Mutterstadt nabij Mannheim. De bijeenkomst stond in het teken van harmonisatie van EDI-berichten. Het orderbericht stond daarbij centraal.

GroentenFruit Huis/ Frugicom is al jaren vertegenwoordigd in de GS1 Branchengremium Obst & Gemüse. Sinds de zomer van 2021 wordt gewerkt aan de harmonisatie van het EDI-berichtenverkeer m.b.t. handel in verse AGF-producten binnen Duitsland. De retailers Lidl, Edeka en Markant zijn de belangrijkste voortrekkers vanuit de retail. Daarnaast participeren onder andere Dole Europe, Landgard, Behr AG, Euro Pool System (EPS) Germany, IFCO en PfalzMarkt. Het doel is om na het afronden van het harmonisatietraject in Duitsland dit ook binnen GS1 Europe op te gaan pakken. Handelsbedrijven en afzetorganisaties kunnen dan eerst naar Duitse retailers de geharmoniseerde berichtenset gaan versturen. Op de middellange termijn kunnen dan ook retailers uit andere EU-landen de geharmoniseerde berichtenset adopteren. Om dit veranderingsproces te faciliteren wprdt een uitgebreide handleiding geschreven.

De behaalde resultaten m.b.t. harmonisatie EDI-berichtenverkeer tot nu toe zijn:

  1. Overeenstemming over de quote / offerte bericht (QUOTES)
  2. Overeenstemming over orderbericht (ORDERS)

In het tweede kwartaal wordt gewerkt aan de EDI-berichten orderresponse en de orderchange. Het is de bedoeling om het volledige EDI-traject van offerte tot aan het overschrijving adviesbericht vanuit de retailer (zgn. REMADV- remittance advice) volledig te harmoniseren. Het is geen eenvoudig traject, maar het biedt de AGF-sector mogelijkheden om bedrijfsprocessen efficiënter in te regelen.

Tevens is het nieuwe Agro Logistiek Centrum (ALC) van PfalzMarkt bezocht. Het ALC is strategisch gelegen aan de snelweg A61. In deze land- en tuinbouwregio worden naast de bekende Riesling wijndruiven ook veel vollegrondsgroenten geteeld. Onder meer radijsjes, lente-uien, asperges en diverse slasoorten. PfalzMarkt heeft ruim 100 aangesloten leden en is een EU erkende telersvereniging.