GroentenFruit Huis

Veel aandacht voor verhoging btw groenten en fruit

Geplaatst op 13 oktober 2017

Op dit moment is het verhogen van de btw van 6% naar 9% een belangrijk onderwerp. Dit zal invloed hebben op de prijs van groenten en fruit. Diverse acties worden gestart om dit te voorkomen.

Zeg nee tegen een hogere btw

Volgens Foodwatch is nu hét moment om je stem te laten horen en is daarom een e-mailactie gestart: ‘Groente en fruit duurder? Nee!’. De btw op groenten en fruit moet juist omlaag, zo stimuleer je gezond eten. Lees meer over de actie op de website van Foodwatch en doe mee aan de actie. Link: video Telegraaf: ‘woede over duurder fruit’

Geen btw verhoging 

Daarnaast is de actie http://www.geenbtwverhoging.nl/ gestart door vele (politieke) partijen, zoals GroenLinks, PvdA, SP, FNV en ook GroentenFruit Huis. “Het raakt iedereen. Samen kunnen we een maatschappelijke beweging vormen die niet te negeren valt. Als we ons nu laten horen en in actie komen dan krijgen we dit plan van tafel. Geen verhoging van de btw.” Lees meer over deze actie op www.geenbtwverhoging.nl en steun de actie.   

VNO-NCW en MKB-nederland publiceert nieuwsbrief over het regeerakkoord 2017-2021 

VNO-NCW en MKB-Nederland publiceerde naar aanleiding van het Regeerakkoord een nieuwsbrief met daarin informatie en een eerste snelle duiding van de plannen en maatregelen, waaronder het verlagen van het btw-tarief. “Het verlaagde btw-tarief gaat op 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt voor alle producten en diensten die onder het verlaagde tarief vallen. Daar blijven we kritisch over, omdat de omzet en werkgelegenheid in verschillende sectoren worden geraakt.” U leest de volledige nieuwsbrief hier. GroentenFruit Huis is aangesloten bij VNO-NCW, die namens alle aangesloten organisaties reageert op het Regeerakkoord. Meer informatie kunt u vinden op https://www.vno-ncw.nl/standpunten/regeerakkoord.    

Brief aan informateur Zalm 

GroentenFruit Huis heeft in een eerdere fase, toen de eerste geruchten over de verhoging op gang kwamen, samen met de groentecoalitie, in een brief aan informateur Zalm al gewaarschuwd dat een eventuele verhoging zeker een negatief effect zal hebben op de voorzichtig ingezette tendens naar een hogere consumptie van groenten en fruit.

Relevante artikelen 

AD Economie - Massale steun voor oproep schrappen btw op groente en fruit 
AD - Deel oppositie begint handtekeningenactie tegen btw-verhoging
Trouw - Hogere btw op groente en fruit is slecht voor een gezonde leefstijl
HP de Tijd - Terugkijken: Lubach bekritiseert de ongezonde btw-verhoging
Metro Nieuws - Hoger btw op boodschappen niet goed voor leefstijl
Nieuws voor diëtisten - ‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’
Nu.nl - 'Hogere btw op groente en fruit bevordert ongezonde leefstijl'
AD - Katja Schuurman: 50 procent meer btw op groente en fruit? Nee!
Rabobank - Voeding: het nieuwe medicijn
Tubantia - Directeur GGD Twente in de bres voor lager btw op groente en fruit

Max Vandaag (vanaf 23:35 min): https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/tijd-voor-max/horror-met-hans-klok/POW_03568952/
Zondag met Lubach: https://www.youtube.com/watch?v=TJVZZ2JketE
Hart van Nederland: Gaat u minder fruit en groente eten bij verhoging lage btw?