GroentenFruit Huis

The Onion journal: Nederlandse wetenschappers onthullen uiengenoom

Geplaatst op 24 juni 2021

Deze week publiceerde de Holland Onion Association in haar nieuwsbrief 'the onion journal' de nieuwste videoclip waarin wordt getoond dat de volgorde van de zestien miljoen DNA letters van de ui is gekraakt. Daarmee is de broncode van één van de grootste plantaardige genomen ontcijferd. 

Het uiengenoom is ruim 5 maal groter dan dat van de mens en wel 18 keer groter dan dat van tomaat. De onthulling van de sequentie van het uiengenoom zal niet alleen nuttig blijken te zijn om de basiskennis van de biologische processen in de ui naar een hoger niveau te tillen. Het zal  ook evolutionaire inzichten en verborgen eigenschappen in de wilde varianten en verwanten en voorouders van onze moderne ui opleveren.

Logistieke flexibiliteit

Daarnaast vermeldt de nieuwsbrief dat het een goed jaar is voor uienliefhebbers. Dit seizoen werd eveneens voor het eerst in de geschiedenis het magische exportplafond van 40.000 ton per week doorbroken. Er werden zelfs weekexport volumes gerealiseerd van bijna 50.000 ton. Tot amper tien jaar geleden kwam zelfs de helft van zo’n volume nog slechts sporadisch voor. Het toont maar weer eens opnieuw de grote logistieke flexibiliteit van de Hollandse uienketen aan. 

De hele nieuwsbrief leest u hier