GroentenFruit Huis

Residuen gewasbeschermingsmiddelen tussen 2013 en 2017 gedaald ​

Geplaatst op 27 juni 2019

De Nederlandse overheid wil dat consumenten zeker kunnen zijn van voedselveilige groenten en fruit. Onderzoek van het RIVM toont aan dat tussen 2013 en 2017, meer dan 95 procent van de producten aan de wettelijke eisen voldeed m.b.t. de toegelaten hoeveelheid residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Dit blijkt uit de tussenevaluatie van de nota 'Gezonde Groei, Duurzame Oogst' : Deelproject Voedselveiligheid. Producten uit landen buiten Europa overschrijden ook steeds minder vaak de norm, maar deze ontwikkeling is nog niet stabiel. Aandacht voor lagere concentraties in deze producten blijft nodig. 

Verder is de berichtgeving over residuen van gewasbeschermingsmiddelen richting het publiek sinds 2010 aangepast. Het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verspreiden sindsdien actief informatie over resten van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel en zijn een aanspreekpunt voor vragen. Wel blijven mensen zich zorgen maken over de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op voedsel. Nader onderzoek is nodig om vast te stellen waar deze zorg vandaan komt en hoe deze zorg zou kunnen worden verminderd.