GroentenFruit Huis

Nicky Romero start 16e editie Nationaal Schoolontbijt met bootfeestje

Geplaatst op 5 november 2018

Maandag 5 november vond aan boord van Raderstoomboot De Majesteit in Rotterdam de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf. De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema: ‘Een feestje voor iedereen!’. Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten. In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Compleet met placemats, doeboekjes, posters en allerhande lesmateriaal.

Aan boord van de bijna honderd jaar oude raderstoomboot heette de Rotterdamse wethouder van Onderwijs Said Kasmi de kinderen welkom. Dj Nicky Romero vertelde de klassen dat hij in zijn schooljeugd ook wel eens buiten de boot viel en hoe belangrijk het is dat iedereen erbij hoort, zeker op een feestje. En hij gaf aan dat elke dag beginnen met een gezond ontbijt belangrijk is. Voor drukke dj’s die de hele wereld over vliegen en zeker ook voor kinderen.

Gezond ontbijtpakket en doeboekjes 

Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen en 275 burgemeesters mee. Het gezonde ontbijtpakket volgt de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Leden van GroentenFruit Huis leverden appels en mandarijnen. Alle scholen hebben eerder een pakket gekregen om zelf tuinkers te kweken. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast is het ontbijtevenement officieel ambassadeur van Gezonde School, het samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van leerlingen.

Kinderpostzegels en klassenfeestjes

Het Nationaal Schoolontbijt draagt dit jaar het thema ‘Een feestje voor iedereen!’, omdat het al jaren een feest voor de héle school is en er voor ieder wat wils op tafel staat. En omdat de Stichting Kinderpostzegels dit jaar het goede doel is. Kinderpostzegels helpt kwetsbare kinderen met steun aan allerlei projecten. Eén van die projecten is het organiseren van inclusieve klassenfeestjes. Met steun van Kinderpostzegels heeft Universitair Hoofddocent Laura Batstra van Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen schooljaar kwalitatief onderzoek gedaan naar verjaardagsfeestjes voor de hele klas op basis van 12 pilotfeestjes en interviews met betrokken ouders en leerkrachten. Met de resultaten daarvan stelde zij een Handboek Klassenfeestjes op, dat zij tijdens de opening vandaag presenteerde en voor iedereen online beschikbaar stelt op www.kinderpostzegels.nl/klassenfeestjes. Tijdens de Burgemeestersontbijtjes in 275 gemeenten betalen burgemeesters symbolisch voor hun ontbijt met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels.

Binnenhofontbijt en sluiting 

In de ontbijtweek staan naast de opening en de ontbijtjes op scholen en stadhuizen meer bijzondere ontbijtbijeenkomsten op het programma. Op woensdag 7 november ontbijten Haagse schoolkinderen met Kamerleden in het Atrium van het stadhuis van Den Haag. Op vrijdag 9 november sluiten schoolkinderen de 16e editie af tijdens een ontbijt met burgemeester Annemarie Penn-te Strake in het stadhuis van Maastricht. Daarbij overhandigt ze de cheque met de voorlopige eindstand aan de stichting Kinderpostzegels namens alle burgemeesters die met een donatie symbolisch voor hun ontbijtje betalen.

Bakkers, supermarkten en productpartners 

De ontbijtpakketten voor de half miljoen kinderen kinderen worden verspreid door bakkers en de supermarktketens Aldi, Coop, Poiesz, Hoogvliet, Vomar, Boon’s Markt, MCD Supermarkt en Boni. Verschillende productpartners maken het ontbijtpakket mogelijk, dat bestaat uit vers volkorenbrood, tarwe- of volkorenbolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers van Consenza, Blue Band halvarine, 30+ kaas, aardbeienjam van Bonne Mamman, Blue Band Fruit & Groente Spread, tuinkers van Koppert Cress, halfvolle yoghurt van Arla, Quaker Cruesli Rozijn, halfvolle melk van FrieslandCampina, Pickwick Fruit Fusion, en komkommers en appels, mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Fruitmasters, The Greenery, Handelsmaatschappij Jan Oskam en Origin Fruit Direct B.V.

Daarnaast heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit meegewerkt aan het doeboekje die de kinderen meekrijgen voor thuis. Groenten en Fruit: goed voor jou, goed voor de samenleving!

Bron: Nationaal Schoolontbijt