GroentenFruit Huis

Trends en bouwstenen voor de toekomst tijdens Interpera 2022

Geplaatst op 31 maart 2022

Heeft u uw tickets al gekocht voor het internationale perencongres Interpera 2022? Van 28 t/m 30 juni komt de perensector bijeen in Nederland om met elkaar in gesprek te gaan over de laatste ontwikkelingen. Inmiddels kunnen we weer interessante sprekers toevoegen aan het congresprogramma op 29 juni a.s. Hans Steenbergen (Food Inspiration) is trendwatcher, journalist, columnist en een veelgevraagd presentator en sluit op inspirerende wijze het congres af! Bestel nu uw tickets!

Op woensdag 29 juni vindt het Interpera congres plaats in het Zalmhuis in Rotterdam. Eerder maakten we bekend dat marktdeskundigen Cindy van Rijswick (Rabobank) en Helwig Schwartau (AMI) vertellen over de belangrijkste marktontwikkelingen van peren wereldwijd. Inmiddels zijn nieuwe sprekers toegevoegd aan het programma en mogen we bekend maken dat Hans Steenbergen (Food Inspiration) op een visuele en meeslepende manier het congres zal afsluiten. De aanwezigen worden meegenomen in de opkomende trends na corona, de globale uitdaging en de opkomst van de Chief Executive Consumer (CEC). Wat zijn de bouwstenen voor het menu van de toekomst en de rol daarbij van peren? Eén van de opvallende kenmerken is dat hij foodtrends koppelt aan tal van maatschappelijke, demografische en technologische ontwikkelingen. In de wandelgangen wordt hij wel de ‘foodservice-filosoof’ genoemd. Hans: "Groenten en fruit zijn de mooiste merken van Moeder Aarde".

Wie eet welke peer? 

Naast de marktontwikkelingen, zijn de consumentenontwikkelingen ook een belangrijk thema. Wint de peer weer aan populariteit in West-Europa? De consumptie van peren in Europa staat al jaren onder druk, maar is er sprake van een ommekeer? Nederlanders, Britten en Duitsers kochten in 2021 gemiddeld 5 procent meer peren dan een jaar eerder. Ook in 2020 nam de consumptie toe. De Conference peer voert de boventoon, maar nieuwe rassen zijn in opkomst. U hoort meer details en inzichten in de groeikansen tijdens het congres.  

Perenoogst 2021: laagste volume in de afgelopen 20 jaar 

In 2021 viel de perenoogst in de Europese Unie door late vorst in het voorjaar een kwart lager uit dan in 2020. Zo plukten perentelers 1,7 miljard kilo. Dit was het laagste volume in de afgelopen 20 jaar. In Italië, het belangrijkste EU-productieland van peren, viel de oogst in 2021 ver terug. Zo plukten Italianen slechts 200 miljoen kilo, terwijl het gemiddelde in de 10 jaar ervoor bijna 700 miljoen kilo bedroeg. Wat zijn de oogstverwachtingen voor 2022? De eerste indicaties worden gegeven tijdens Interpera. 

The brown marmorared stink bug 

Naast vorstproblemen richt de bruingemarmerde schildwants (Engels: the brown marmorared stink bug) in de afgelopen jaren flinke schade aan in de Italiaanse perenteelt. Professor Lara Maistrello van de Universiteit van Modena en Reggio Emilia voert jarenlang onderzoek uit naar de bestrijding van de stink bug. Lara toont tijdens Interpera de laatste onderzoeksresultaten die hoopvol zijn in de bestrijding van de stink bug. Maar feit is wel dat het Italiaanse perenoppervlak flink is gedaald.

Koop nu uw tickets 

Op dinsdag 28 juni worden diverse bedrijven bezocht in de Betuwe, woensdag 29 juni vindt het congres plaats en op donderdag 30 juni wordt er een bezoek gebracht aan dé Perendag in Krabbendijke.

De komende tijd blijven we u informeren over het interessante programma van Interpera 2022. Koop nu uw tickets voor 10 april a.s. en ontvang 20% korting via de Early Bird verkoop via www.interpera.org. Hier zijn tevens alle prijzen terug te vinden.

We kijken er naar uit om u te ontmoeten tijdens Interpera 2022