GroentenFruit Huis

GroentenFruit Huis neemt leden mee in ontwikkelingen op energievlak

Geplaatst op 27 januari 2023

Ruim vijftig leden kwamen donderdagmiddag 26 januari naar Zoetermeer voor een informatieve bijeenkomst met als thema 'Energie'. Diverse sprekers gaven hun visie op veel verschillende aspecten van energie en energie management. Van energie besparen, coöperatie met de omgeving, inzet van batterijen tot de verzekerbaarheid van bedrijfspanden als gevolg van verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen.

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn de ontwikkelingen op de energiemarkt en prognoses voor de toekomst door Robert Bakker (GroentenFruit Huis). Hij vertelde o.a. over de ontwikkelingen op de gasmarkt en het volume gasbergingen en de herkomst van het gas in de EU.

Tsjerk Terpstra van VNO-NCW sprak vervolgens over de invloed van (aanstaande) Europese wetgeving op het energiebeleid. Duidelijk is dat er veel wetgeving in de pijplijn zit. De tendens is dat we onze CO2-uitstoot moeten terugdringen. Hij schetste daarbij aan de hand van een tijdlijn de Europese energiemaatregelingen vanaf najaar 2021 tot en met Q1 2023 wanneer de Herziening Europese elektriciteitsrichtlijn zal plaatsvinden. De consultatie hiertoe staat nog open tot 13 februari 2023.

Batterijen

Edo Wissink van Wageningen Food & Biobased Research nam leden mee hoe je binnen je huidige situatie energie kan besparen. Vooral in de afstemming van huidige klimaat- en koelsystemen valt de meeste winst te behalen. Hans van der Stoel van Sparkling Projects gaf een presentatie over energiebesparende maatregelen en hun impact op verduurzaming. Opvallend was de interesse in de rol die batterijen hierin kunnen spelen in combinatie met goed inspelen op de variërende energieprijzen op de dagmarkt. Ook coöperatie in de omgeving met partijen met verschillende energiebehoeften kan ervoor zorgen dat partijen van elkaar kunnen profiteren. Zo kan de restwarmte van de koeling van één bedrijf als verwarming dienen voor een ander bedrijf of woningen.

Verzekerbaarheid

Wanneer je als bedrijf investeert in verduurzaming, is het verder belangrijk om er rekening mee te houden welke impact dat heeft op de verzekerbaarheid van de onderneming. Ronald Dijkstra en Harry Wolkenfelt gaven aan de hand van een aantal voorbeelden aan welke stappen je als bedrijf hier zelf proactief kan zetten. De discussie maakte duidelijk dat verzekeren voor een aantal van de aanwezige bedrijven een aandachtspunt is en dat dit soms lastig is in de huidige markt.

Gert Dinkla van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) sloot het inhoudelijke programma met af met een overzicht van subsidies waar bedrijven aanspraak op kunnen maken als ze verduurzamingsinvesteringen gaan doen en hoe bedrijven RVO kunnen benaderen bij vragen over subsidies.

De presentaties zijn vanaf begin volgende week beschikbaar op het ledenportaal van GroentenFruit Huis