GroentenFruit Huis

Ecoloog Louise Vet (NIOO-KNAW) wint Trouw Duurzame 100

Geplaatst op 10 oktober 2018

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vond de bekendmaking van de Trouw Duurzame 100 plaats in Amsterdam. Trouw geeft de top 100 personen weer die van betekenis zijn bij duurzame initiatieven en organisaties. Vorig jaar was Volkert Engelsman van Eosta de nummer 1. Dit jaar werd ecoloog Louise Vet, van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen, de hoogste score toegekend. 

De voornaamste reden was het Deltaplan Biodiversiteit waar zij aan werkt in samenwerking met de wetenschap, retail, de financiële sector, natuurorganisaties en de landbouwsector. Biodiversiteit moet worden bevorderd en daar speelt de groente- en fruitsector ook al een rol in, bijvoorbeeld door toepassing van IPM (Integrated Pest Management) en natuurlijke inpassing, zoals bloemrijke akkerranden en singels. 

Om verduurzaming mogelijk te maken moet het ook terugkomen in de prijs en waardering van ons eten. Louise Vet ziet delen van het Nederlandse weidelandschap en soorten verdwijnen. Hierover heeft ze o.a. advies gegeven aan Minister Carola Schouten voor de nieuwe Landbouwvisie. Binnenkort komen er concrete plannen rondom het Deltaplan Biodiversiteit die bijdragen aan herstel van de groene ruimte in Nederland.