GroentenFruit Huis

Verrijkende inzichten en innovatieve ideeën bij tweede GroentenFruit Huis congres

Geplaatst op 21 april 2023

Gisteren bezochten ruim 150 personen het tweede GroentenFruit Huis congres in Kamerik. Ruim dertig sprekers verzorgden de meer dan twintig workshops met een grote diversiteit aan onderwerpen. Van Sociale duurzaamheid tot eco-labeling en van single use plastics tot ontwikkelingen van een leercultuur en dialoog met het KCB. Tijdens de plenaire opening reikte voorzitter Cathy van Beek de eerste GroentenFruit Huis Impact Award uit aan Paul van de Kruijs, voorzitter van de cao-commissie en lanceerde directeur Janine Luten de website Smakelijk Weten met daarin een verwijzing naar de Corporate story van de groente- en fruitsector. Key note speaker Lieke Lamb sprak over de 'Invloed van Tech op de toekomst van de groente- en fruitsector'.  

Aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden toonde ze het verschil tussen concept vs verschijningsvorm. Waar tegenwoordig de 'schermtijd' voor de nodige irritatie kan zorgen, is dit gewoon een andere verschijningsvorm voor bijvoorbeeld de krant. In de beeldvorming van veel mensen houdt het lezen van een boek nog altijd de voorkeur boven het kijken van een film, terwijl die net zo informatief kan zijn. Ze sprak over de crises waar we mee te maken hebben: klimaat, afval, pandemie, oorlog en vluchtelingen. Ook allemaal geen problemen alleen van deze tijd, maar wel in een andere verschijningsvorm dan pakweg honderd jaar geleden. 

Toekomst van oogsten

Verder ging ze in op generaties en de uitdaging voor bedrijven om de verschillende generaties aan zich te binden. Bijvoorbeeld het binden van een jonge generatie medewerkers. Een aantal grote bedrijven lost dat op met een start-up, waar overwegend jonge mensen met frisse ideeën de kans krijgen aan iets nieuws te bouwen. Ze sprak over 2023 als het jaar van de alternatieven: mycelium i.p.v. plastic, zeewier i.p.v. hout, rietjes van pasta i.p.v. plastic en écht afbreekbaar plastic. 

Ook Artificial Intelligence (AI) en de opkomst van ChatGPT kwam aan de orde. De overvloed aan data die vrij beschikbaar is biedt een wereld aan mogelijkheden voor het genereren van bijvoorbeeld tekst of beelden. Daarbij is het wel van belang om de juiste parameters in te geven en er rekening mee te houden dat de AI geen rekening houdt met onverwachte gebeurtenissen. Zij eindigde haar verhaal met de toekomst van oogsten die mogelijk in de handen ligt van robots. Vliegende plukrobots die 24 uur per dag inzetbaar zijn en per appel beoordelen of deze rijp zijn om te worden geoogst of beter nog even kunnen blijven hangen.

Aansluitend aan de plenaire bijeenkomst ging de menigte uiteen om de gekozen workshop te volgen. Een samenvatting van de workshops en link naar de presentaties volgt in de nieuwsbrief van volgende week.

Afbeelding gemaakt door Rolf van Koppen Fotografie.