GroentenFruit Huis

PvdA, VVD en CDA het grootst bij Europese verkiezingen

Geplaatst op 6 juni 2019

De PvdA, het CDA en de VVD zijn met respectievelijk 6, 4 en 4 zetels als de drie grootse Nederlandse partijen in het Europees Parlement (EP) uit de bus gekomen. Bert Jan Ruissen, Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer-Pierik (CDA)en Rob Roos (FvD), waarmee GroentenFruit Huis in aanloop naar de verkiezingen op werkbezoek ging, zijn alle vier verkozen. 

Dat werd duidelijk op dinsdag 4 juni toen de kiescommissie officieel de uitslag van de verkiezingen bekend maakte waarbij ruim 5,5 miljoen kiesgerechtigden (41,9%) hun stem uitbrachten. De kans is aannemelijk dat Huitema (115.738 stemmen), Schreijer-Pierik (113.914 stemmen), Ruissen (44.416 stemmen) en mogelijk ook Roos (41.323 stemmen) plaats zullen nemen in parlementaire commissies waarin Europees beleid voor de tuinbouwsector zal worden behandeld zoals de commissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling(AGRI), de commissie voor Milieu en Volksgezondheid (ENVI) en de commissie voor Internationale Handel (INTA ). 

Vooralsnog is echter onduidelijk wie precies in welke commissie zitting zal nemen. Dat zal pas duidelijk worden op 2 juli wanneer het nieuwe Parlement officieel van start gaat. In de tussentijd wordt er achter gesloten deuren onderhandeld over de te verdelen posten. Nu de parlementsverkiezingen achter de rug zijn, waarbij de Groenen, Liberalen en de eurosceptische partijen als grootste uit de bus zijn gekomen, breekt ook de eindfase van het mandaat van de Europese Commissie aan. Op 1 november zullen de nieuwe Eurocommissarissen aantreden.

Lees hier details over de officiële uitslag van de Europese verkiezingen zoals bekend gemaakt door de Kiescommissie: