GroentenFruit Huis

Prominent wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

Geplaatst op 8 januari 2020

Coöperatieve telersvereniging Prominent is de grote winnaar van de 34e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een jaar lang mogen de tomatentelers zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. 

Jack Groenewegen, voorzitter van de Coöperatieve vereniging, ontving de prestigieuze prijs uit handen van Wiebe Draijer, groepsvoorzitter van Rabobank. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 8 januari in Keukenhof, Lisse. Lees meer over de activiteiten van Prominent en het juryrapport.

Drie bedrijven waren genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020. Plantanious, Prominent en SK Roses tonen alle drie onderscheidend ondernemerschap. De bedrijven zijn innovatief, met een continue drive tot verbetering van de processen in het bedrijf. Daarnaast zetten zij zich ook in voor de ontwikkeling van de sector, door met partners aan een duurzame en circulaire tuinbouw te werken. Lees meer over het bijzondere ondernemerschap van Plantanious en SK Roses

Vitaal ondernemerschap

De bijeenkomst stond in het teken van 'Vitaal ondernemerschap'. Wiebe Draijer van Rabobank vertelde de bomvolle zaal van de Keukenhof 'Duurzaam werken voor het klimaat, produceren zonder grondstoftekort te vergroten en iedereen toegang tot gezonde voeding geven, zijn onze grote drie uitdagingen. Er is innovatie en ondernemerschap nodig om die uitdagingen aan te gaan. Daarom is het essentieel dat we weer handelsruimte creëren om agrarisch ondernemerschap de gelegenheid te geven om aan de oplossingen te werken'.

Terugblik 2019

Voor de tuinbouw was het een goed jaar. Zo is Nederland in 2019 wederom de grootste exporteur van zaden en jonge planten ter wereld met een exportwaarde van 3 miljard. Op het gebied van export van bloemen en planten vanuit Nederland was 2019 met 6,3 miljard opnieuw een recordjaar. Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds de grootste afzetlanden. 

De productiewaarde van Nederlandse groenten en fruit steeg met 7% naar 3,7 miljard. De importwaarde steeg met 3% naar 7,9%. Er werd voor 11,9% aan groenten en fruit geëxporteerd, voornamelijk binnen de Europese grenzen.