GroentenFruit Huis

Ontwikkelingen Oekraïne

Geplaatst op 3 maart 2022

De gemoederen rondom de oorlog in Oekraïne houden de hele wereld in haar greep en heeft zeer ingrijpende consequenties die direct voelbaar zijn voor de inwoners van Oekraïne. Alle zakelijke en commerciële belangen staan uiteraard in de schaduw van het leed wat hierdoor ontstaan is voor de bevolking. Het is te hopen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan deze oorlog.

Door de oorlogshandelingen wordt ook de import van goederen en voedsel belemmerd en wordt de handel van groenten en fruit geraakt. Dit geldt niet alleen voor Oekraïne maar ook voor Rusland en Wit-Rusland. Momenteel is de meeste export vanuit Nederland stil komen te liggen vanwege de onzekere en gevaarlijke situatie in deze drie landen. Een direct gevolg hiervan is dat daarmee de toegang tot voedsel voor de lokale bevolking lastiger wordt. Een situatie die voor niemand wenselijk is.

De situatie is enorm complex en verandert elk uur. Brancheorganisatie GroentenFruit Huis staat dan ook in direct contact met o.a. ministeries, landbouwraden, douane, transportorganisaties, VNO-NCW, Greenports Nederland en Europese belangenorganisaties Freshfel en Copa-Cogeca zodat wij onze leden en andere belanghebbenden zo goed mogelijk kunnen informeren en adviseren.

Leden GroentenFruit Huis

Voor de leden van GroentenFruit Huis is een speciaal mailadres ingericht waar men terecht kan voor alle vragen en melding kan maken van situaties waarmee men te maken krijgt. Op het ledenportaal van GroentenFruit Huis kunnen leden meer informatie vinden op de pagina 'Dossier: Oekraïne'.