GroentenFruit Huis

Nederland was even het centrum van … Nederland

Geplaatst op 19 juli 2021

Zaterdag 17 juli werd in het dorpje Nederland het startsein gegeven voor de landelijke actie Geef kleur door, die als doel heeft om het hele land in te kleuren met groenten en fruit. Te beginnen in dit minidorpje in de kop van Overijssel. Want hoe meer we de gezonde keuze tegenkomen op het werk, in de sportkantines en thuis, hoe vaker we ervoor kiezen. De opening van de Geef-kleur-door-straat in Nederland was meteen de start van de actie waarbij elke Nederlander de kans heeft om iemand blij te maken met een kistje vol heerlijke verse groenten en fruit.

Fietsers en wandelaars stonden achter het kleurrijke lint te wachten op de officiële opening van de Geef-kleur-door-straat. Bij de kraam van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit werden ruim 500 tasjes opgehaald. De bezoekers vulden hun tasje én hun maag met de heerlijkheden die in de kraampjes gepresenteerd werden: van het zoetste zomerfruit tot een sappige Shiitake-burger.

Weten waar je eten vandaan komt    

TV Chef en ambassadeur van de actie Nadia Zerouali opende de gezondste straat van Nederland, samen met Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde in de provincie Overijssel en wethouder Trijn Jongman -Smit. Ten Bolscher gaf in zijn toespraak aan dat de provincie veel waarde hecht aan ‘de korte keten’, weten waar je eten vandaan komt. “Als je beseft hoeveel tijd en aandacht er in zit, dan ga je ’t ook meer waarderen.” Ten Bolscher nomineerde ter plekke GGZ zorgcentrum Muiderheim in Genemuiden voor een kistje groenten en fruit: “Deze mensen hebben het zo moeilijk gehad - en nog steeds. Ze zijn zo dol op knuffelen en moeten steeds afstand houden. Daarom wil ik ze met dit gebaar laten weten dat we aan ze denken”.

Wat positiviteit in moeilijke tijden

Ook Sebastiaan Aalst van Food Cabinet benadrukte dat de actie echt bedoeld is om wat positiefs te brengen in deze moeilijke tijden. ”Dus nomineer je tante in Ter Aar, je baas in Brummen of je vriendin in Venlo en kleur heel Nederland vrolijk en gezond.“ Wethouder Jongman ziet al een beweging de goede kant op. Bij de diploma-uitreiking waar zij aanwezig was stonden naast gebakjes ook bakjes fruit op tafel. Haar nominatie gaat naar een school in Steenwijk West.

Niet duur 

Nadia Zerouali benadrukte dat verse groenten en fruit vooral heel erg lekker zijn! Zij groeide op in Winterswijk in een gezin met 6 kinderen. Maar groenten en fruit was altijd ruim voorhanden. “Als je het van jongs af aan al meekrijgt, ontwikkel je vanzelf een gezond eetpatroon. Groenten en fruit zijn ook niet duur, andere dingen zijn veel te goedkoop!”, waarmee Nadia op een stevig applaus van de aanwezigen kon rekenen.


Iemand nomineren voor een kistje verse groenten en fruit kan op geefkleurdoor.nl/nominatie 

De Initiatiefnemers

‘Geef kleur door’ is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Food Cabinet in samenwerking met Stichting Goeie Grutten, Rijk Zwaan, Nature’s Pride, Bakker Barendrecht, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Fruitvooruit, Fruitmasters, The Greenery, Oxin Growers, Koninklijke Vezet, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LTO Noord, LLTB, Staay Food Group en GroentenFruit Huis en wordt ondersteund door Unicef Nederland, Fruit op je werk, Maag Lever Darm Stichting en Arts & Leefstijl. Kijk op geefkleurdoor.nl voor meer informatie en nieuws.